Талибаните превзеха град Джалалабад и вече контролират шосетата до Пакистан

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Талибаните превзеха тази сутрин без бой източния афганистански град Джалалабад и си осигуриха достъп до шосетата към Пакистан, предаде Ройтерс, като се позова на местен официален представител.

По думите му губернаторът на провинцията е предал града, за да предотврати жертви сред цивилното население.

Служител от западна служба за сигурност потвърди падането на Джалалабад – последният голям град в Афганистан освен Кабул, който бе останал под контрола на централното правителство.

Започнала е и евакуацията на дипломатите от посолството на САЩ в Кабул, съобщиха днес два официални източника, цитирани от Ройтерс.

„В момента, докато говорим, има една малка група, която заминава. По-голямата част от персонала е в готовност да замине . . . Посолството продължава да функционира“, каза един от източниците, пожелал анонимност.

Очакваше се евакуацията на повечето дипломати на САЩ да започне днес, тъй като талибаните продължават да напредват и до дни ще бъдат пред вратите на Кабул.

Британският посланик в Афганистан също ще отлети за родината си тази вечер, твърди лондонският „Сънди телеграф“, цитиран от Ройтерс.

В хода на успешната си офанзива талибаните се доближиха вчера до столицата Кабул, след като превзеха град Джалалабад в източната част на страната без да срещнат съпротива, както и Мазари и Шариф на север.

Планът за евакуацията на британците трябваше да се осъществи в продължение на няколко седмици. Но според неделното издание на „Телеграф“ операцията по евакуация се ускорява, защото военните успехи на талибаните пораждат опасения, че скоро може да превземат и летището в Кабул.

До събота вечерта едва няколко десетки британски представители и дипломати са били останали в Афганистан, а седмица по-рано те са били петстотин.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар