Талибаните принудиха Чехия да евакуира посолството си в Кабул, страх и във Франция

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чешката република евакуира двамата дипломати от посолството си в Кабул, на фона на влошаващата се ситуация със сигурността в Афганистан, съобщи външният министър Якуб Кулханек, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

“Ситуацията в Афганистан се влошава. Въз основа на препоръките на нашия посланик в Кабул и информацията, получена от нашите съюзници, бях принуден да взема решение за незабавна евакуация на нашите дипломати на международното летище в Кабул”, съобщи външният министър.

Афганистанският президент Ашраф Гани проведе днес спешни преговори с местни лидери и международни партньори, докато талибанските бунтовници се приближават до столицата на страната. Те превзеха град на юг от Кабул, който е един от подстъпите към него.

САЩ изпращат в Афганистан войски, за да евакуират персонала на посолството си. Други страни също извеждат дипломатите си.

А междувременно Франция се опитва да евакуира местния си персонал и други уязвими групи от Афганистан с възможно най-малко бюрокрация с оглед на бързото напредване на талибаните в страната, предаде ДПА.

Франция е една от трите държави, които все още издават визи в Кабул, съобщиха вчера източници от Елисейския дворец.

Полагат се “извънредни усилия”, за да се гарантира, че афганистански хора на изкуството, журналисти и правозащитници ще получат френски визи, според източниците. Между май и юли на 625 афганистанци, наети от френската държава и неправителствени организации, беше разрешено да влязат във Франция със семействата си. Стотици местни служители, предимно преводачи, бяха прехвърлени във Франция през последните години.

Западните държави търсят начини да изведат многобройните афганистанци, които са наели на работа, на безопасно място извън страната в момент, когато столиците на провинциите продължават да падат под контрола на бунтовниците.

Представители на местните власти заявиха пред ДПА, че талибаните вече настъпват към столиците на Пактика, Пактия, Вардак, Балх и Кунар. Осемнайсет от общо 34 провинциални центрове вече са превзети в едноседмичната атака.

При превземането на един от отдалечените райони на Газни бойци от движението на талибаните са екзекутирали 15 представители на съпротивата, които са били ангажирани с отбраната на този град. Това съобщи днес телевизионният канал 1 Ти Ви, позовавайки се на свой източник, предаде ТАСС.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар