Талибаните: Просто ни дайте нашите пари!

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Талибанското правителство на Афганистан настоява за освобождаване на милиарди долари резерви на централната банка, тъй като засегнатата от суша страна е изправена пред парична криза, масов глад и нова миграционна криза, пише „Ройтерс“.

Афганистан паркира милиарди долари активи в чужбина във Федералния резерв на САЩ и други централни банки в Европа, но тези пари бяха замразени, след като ислямистките талибани свалиха подкрепяното от Запада правителство през август.

Говорител на финансовото министерство увери, че правителството ще зачита правата на човека, включително образованието на жените, докато то търси нови средства в допълнение към хуманитарната помощ, която по думите му предлага само „малко облекчение“.

При управлението на талибаните в периода 1996-2001 г. жените до голяма степен бяха изключени от платена работа и образование и обикновено трябваше да покриват лицата си и да бъдат придружени от роднина от мъжки пол, когато напускаха дома си.

„Парите принадлежат на афганистанската нация. Просто ни дайте нашите собствени пари“, настоя говорителят на финансовото министерство Ахмад Уали Хакмал, като настоя: „Замразяването на тези пари е неетично и противоречи на всички международни закони и ценности.“

Високопоставен служител на централната банка призова европейските страни, включително Германия, да освободят своя дял от резервите, за да избегне страната икономически колапс, който може да предизвика масова миграция към Европа.

„Ситуацията е отчайваща и сумата на парите намалява“, коментира пред „Ройтерс“ Шах Мехраби, член на борда на афганистанската централна банка, като допълни: „В момента има достатъчно… за да продължи Афганистан до края на годината. Европа ще бъде най-тежко засегната, ако Афганистан не получи достъп до тези пари.“

„Ще имате двоен удар, че не можете да намерите хляб и не можете да си го позволите. Хората ще бъдат отчаяни. Те ще отидат в Европа“, подчерта още той.

Призивът за помощ идва, докато Афганистан е изправен пред срив на своята крехка икономика. Напускането на предвожданите от САЩ сили и много международни донори остави страната без безвъзмездни средства, които финансират три четвърти от публичните разходи.

Министерството на финансите уточни, че събира дневен данък от около 400 млн. афгани (4,4 млн. долара).

Въпреки че западните сили искат да предотвратят хуманитарна катастрофа в Афганистан, те отказаха официално да признаят правителството на талибаните.

Хакмал каза, че Афганистан ще позволи на жените образование, макар и не в същите класни стаи като мъжете.

Правата на човека, увери той, ще бъдат зачитани, но в рамките на ислямското право, което нямало да включва правата на гейовете.

„ЛГБТ… Това е против нашия закон на шериата“, отсече той.

Мехраби се надява, че въпреки че САЩ наскоро заявиха, че няма да отпуснат своя лъвски пай от около 9 млрд. долара средства, европейските страни биха могли.

Той уточни, че Германия притежава половин милиард долара афганистански пари и че тя и други европейски страни трябвало да отпуснат тези средства.

Мехраби отбеляза, че Афганистан се нуждае от 150 млн. долара всеки месец, за да „предотврати неизбежна криза“, поддържайки местната валута и цените стабилни, като добави, че всеки трансфер можел да бъде наблюдаван от одитор.

„Ако резервите останат замразени, афганистанските вносители няма да могат да плащат за своите пратки, банките ще започнат да фалират, храната ще стане оскъдна, хранителните магазини ще бъдат празни“, настоя Мехраби.

Той уточни, че около 431 млн. долара резерви на централната банка са държани в германския кредитор Commerzbank, както и още приблизително 94 млн. долара в централната банка на Германия, Бундесбанк.

Банката за международни разплащания, чадърна група за глобални централни банки в Швейцария, притежава още приблизително 660 млн. долара. И трите са отказали коментар.

Талибаните взеха властта в Афганистан през август, след като САЩ изтеглиха войските си, почти 20 години след като ислямистите бяха свалени от предвожданите от САЩ сили след атаките от 11 септември 2001 г.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар