Талибаните са ликвидирали Министерството на жените в Афганистан – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Талибаните са ликвидирали Министерството на жените в Афганистан, съобщават местни медии, цитирани от „Фокус“. На негово място е създаден нов орган, който ще изпълнява функциите на ислямска „нравствена полиция“.

Според информацията сутринта в петък талибаните са премахнали табелата с предишното име от сградата на министерството и вместо нея окачили „Amr be maaruf wa nahi az munkar“ („налагане на благопристойното и забрана на осъдителното“) – името на орган, съществувал през 1996-2001 г., когато талибаните бяха на власт в Афганистан.

През последните дни служителите на министерството не са били допускани до работното им място, като са поставили засилена охрана пред сградата на ведомството.

Министерството на въпросите на жените беше създадено в Афганистан през декември 2001 г., точно след като талибаните бяха изгонени от Кабул и загубиха контрол над голяма част от страната. Ведомството се занимаваше с въпросите за предоставяне на равни права на жените и мъжете в афганистанското общество, по-специално за образование, медицина, както и за участие в решаването на държавни въпроси.

Amr be maaruf wa nahi az munkar през 1996-2001 г. бе един от репресивните и наказателни органи на талибаните, който изпълняваше тогава функциите на ислямската „нравствена полиция“, която често е използвала насилие над населението.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар