Талин, София и Виена определят приоритетите си за председателството на ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пикът на завършването на процедурата по приемането на приоритетите на триото Естония-България-Австрия е следващата седмица. Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

“На Съвета по общи въпроси в Люксембург предстои окончателно да приемем програмата на триото, включително и приоритетите, които България ще отстоява и за които ще работи. След това – на Европейския съвет на 22-23-и юни, който е в края на Малтийското председателство, тримата министър-председатели – на Естония, България и Австрия, официално ще подпишат и ще дадат старт на нашето трио-председателство”, посочи министър Павлова.

Последното заседание на триото се проведе под нейно домакинство в София на 31 май т.г., когато с колегите й от Естония и Австрия завършиха окончателния етап на преговорите по това какви да бъдат общи приоритите. Те са пет като в тях влизат множество подприоритети.

“Ако ги изредим по поредност приоритет номер едно е растеж и конкурентоспособност. В него влизат два много важни подприоритета за България – бъдещата законодателна инициатива, свързана с единния дигитален съюз и цифров пазар, които ще са в ресора на бъдещия български еврокомисар – г-жа Мария Габриел. В този първи приоритет влиза и “горещия картоф”, наречен кохезионна политика – многогодишната финансова рамка след 2020 г.”, каза министър Павлова.

Вторият приоритет е свързан със социалната политика, подкрепата и равенството. Важна подтема за България в това направление е решението на Европейския парламент за определяне на 2018-а за Европейска година на културното наследство. “А тя ще стартира именно от България – на 11 януари, когато правим и официалното откриване на Българското председателство. То ще бъде съчатано с откриването на Европейската година на културното наследство. Това е уникален шанс за нас, за да покажем това, с което сме богати и това, с което сме непознати за Европа”, заяви министър Павлова.

Третият приоритет е единен енергиен съюз и политиките, свързани с климата, а четвъртият включва сигурност и правосъдие.

“Петият приоритет е “Европа като глобален играч на световната сцена”. Приоритетът е насочен в много направления, в които България вижда своята активна и специфична роля. Защото, освен темата за сигурност и миграция, тук става въпрос вече за отношенията Европа-Турция. Особено след последните срещи и визити на нашия министър-председател, очакванията към него са големи, а надеждите са да бъде мост в този процес”, заяви министър Павлова. В петия приоритет се включва и темата за Западните Балкани. “Считаме, че тя трябва да е един от основните приоритети на Българското председателство, защото, както казахме, по време на председателството ни не можем да настояваме за нещо “чисто българско”. Това не е приемливо, не е и правилно. Но можем да играем важна роля на Балканите. Отваряме също една много интересна и гореща тема – Черно море, както и бъдещото на ЕС”, допълни министър Павлова.

На въпрос има ли злоупотреби при ремонтите на НДК, тя отговори, че предстои проверките да установят. “Възложила съм конкретни и ясни четири проверки. Едната приключи, остават три: изискала съм проверка от Централния инспекторат на Министерски съвет, която ще приключи на 17-и юли. Сезирала съм Агенцията за държавна финансова инспекция, която да направи пълен финансов одит и преглед на дейностите, извършени от НДК като търговско дружество. Тя ще приключи в края на юли. Паралелно с това като министър, който поема търговско дружество като принципал, съм възложила одит и за финансовото състояние. Сезирах и органи на ДНСК, за да видим дали строежът в момента отговоря на строителните и инвестиционните изисквания”, обясни министър Павлова.

Тя подчерта, че в НДК се провежда обикновен текущ ремонт с подмяна на плочки, на ВиК и отоплителни системи. “За него и съгласно закона, не се изисква решение за строеж, а да има проект, по който да се направи подмяната на настилки, на окачени тавани и т.н. Но не става дума за архитектурно изменение, защото ние запазваме сградата такава, каквато е”, завърши министърът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар