Татяна Дончева вижда изхода в създаване на техническо правителство

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изходът от настоящата ситуация е да се направи едно техническо правителство до другата пролет, в което да влязат всички без ГЕРБ и ДПС със сериозно участие на министри от служебното правителство, особено на тези, които се ползват с обществено доверие, но не целия служебен кабинет, защото не целият е добър. Това каза в предаването „Лице в лице“ на bTV Татяна Дончева от „Изправи се БГ. Ние идваме“.

По думите й за „Изправи се БГ. Ние идваме“ няма проблем с чий мандат ще бъде предложен кабинетът, проблемът е по-скоро между ДБ и БСП.

„Чисто формално, юридически има издаден указ на президента, обнародван в Държавен вестник, който е внесен в парламента. Ясно е, че ИТН не са реализирали мандата и, че вместо като едни нормални хора да признаят – Не сме реализирали мандата, те сега ще ни вкарат в парламентарна главоблъсканица в името на това да се гласува ли, да не се ли гласува, кое да се гласува, кое да не се гласува“, допълни Дончева.

„Аз не съм сигурна в това каква теза е правилна, когато президентът, след като е сезиран от кандидата, но е издал вече указа, какво той може да направи със своя указ. Но ми се струва много категорично по конституционната уредба и по решенията на Конституционния съд, че по кандидатурата за министър-председател, след като кандидатът е депозирал състава и структурата, може да пипа само президентът и, че не може без гласуване.

Спори се за това трябва ли да се гласува – и ако трябва да се гласува какъв е проблемът – вкарвате кандидата за министър-председател, гласуваме, приключва гласуването. Ако гласуването е в отговор на неговата воля, че той не иска по някакви негови причини да упражнява функцията, ние ще гласуваме. Ако случайно някой реши да му направи напук и да го избере, той ще си връчи оставката“.

Никой не е казал кога ще се връчи втори мандат и кога ще приключи процедурата. Няма конституционни срокове, допълни Дончева.

„Слави Трифонов и неговата формация ни изправиха дори в този прост момент пред ситуация, която не съществува в досегашната 30-годишна практика на прилагане на Конституцията. Факт е, че ИТН не се справиха с реализиране на мандата, но в тези случаи има много хора и формации, които не са се справили.

Конституционната процедури предвижда кандидатът за министър-председател да действа през президента и когато той връчи на президента състава на правителството и структурата, той попълва и две декларации и оттам нататък ходът е на президента, коментира Дончева.

Едната декларация е, че отговаря на условията, другата е, че ще реализира мандата, уточни тя.

„Никой насила няма никого да прави министър-председател, но въз основа на всички тези документи президентът е издал указ, обнародван в Държавен вестник, и е възложил на парламента да извърши избора.

Това не е така по отношение на структурата и състава на правителството, допълни Дончева и поясни, че кандидатът за министър-председател може да представи пред парламента съвсем различен състав и структура на правителство от този, който е дал на президента.

„Там той има свободата да оперира и да каже на парламента – не ви представям състав и структура, и в този случай ще се счита, че мандатът е недовършен и по този въпрос, след като той не представи състав и структура, парламентът няма върху какво да гласува. Но не така стои въпросът със самия министър-председател. Не знам как те смятат да решат въпроса със съществуващия обнародван в Държавен вестник указ. Това не е някакъв партиен форум, на който да разсъждаваме подала ли е Корнелия Нинова оставка, можела ли е да си оттегли оставката или не“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар