Татяна Дончева за правителството: Абсолютно празноглави хора, абсолютно лека кавалерия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Политиците в правителството са станали по-опитни, но въпросът е, че има толкова много за наваксване, че няма как да наваксат.

Това коментира лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева пред БТВ.

„Аз бях наясно и декември, че няма да се справят“, допълни тя.

„Няма такъв филм като „правителство на всяка цена“. Има цена, която се плаща“, каза тя в коментар на умората от предсрочни избори, довела до лозунга да има правителство на всяка цена.

„Старата къща си личи. Колкото и неопитни да са „новичките“ хора, старата къща си е стара къща“, каза Татяна Дончева по адрес на кадрите на БСП и ДБ.

Според нея в коалицията ги разделя едно единствено нещо – „порцията, която трябва да получат от властта“: „Всяка от тия две формации си представя, че ще получи всичко. Слави Трифонов още в предишните парламенти показваше, че той иска всичко. С 60 депутати искаше той да сложи правителството и всички в него присъдружни агенции, на колене. Сега е същата работа. Съучениците на Виктория Василева от Английската гимназия нямат край. Докато не се наредят всичките на „хляб“, все ще има някой да иска“, каза тя.

„Те така си представят да се реализират във властта. А когато се устремиха към Външно министерство, на мен ми се накъдри косата. Защото беше ясно, че предстои въпросът с Македония, че ще има някакви сложни неща… Един опитен човек щеше да се запита: „Чакай сега, какво правя с тази къса клечка? Имам ли опит, капацитет, какво ще правя с тези проблеми?“. Тука няма никакво значение. Взеха чиновничката, която сменя слайдовете на КСНС при президента и я направиха външна министърка. От Външно министерство ми казват, че тя не е ходила на нито една среща на външни министри. И сигурно е така. Защото там тя трябва да си отвори устата и да каже пред външните министри каквото и да било – нещо, което да те направи, ако не равен с равни, поне да не потънем в земята“.

„А Кирил Петков като ходи като вентилатор по цялото земно кълбо и ръси някакви външнополитически идеи, какво следва от тях? Оставате ли с впечатление, че тия хора знаят, претеглили са ходовете?!“, коментира Татяна Дончева.

„Абсолютно празноглави хора! Абсолютно лека кавалерия! Някой им е казал: „Ти като министър-председател трябва да казваш всичко“. Кое е това „всичко“?! Дали да бъде арестуван бившият министър-председател? Защо не се довериш на едни професионали, които да ти кажат – не ни стигат доказателствата, няма как да го облечем това, ще бъде един гърмеж за 24 часа. Ако ти смяташ, че да уязвиш Бойко Борисов, което несъмнено е постигнато, е добре за тебе имиджово и си струва пушилката, добре. Ако не, защо го правим?!“, отбеляза Дончева.

„Това е капацитетът на МВР, това е капацитетът на прокуратурата. Беше ясно, че това е идея на министър-председателя“, допълни тя.

Дончева отново се върна на темата за Северна Македония: „Кирил Петков, с какъв акъл поемаш ангажименти? с какъв акъл?! Ти знаеш ли, че трябва да ги изпълняваш?! С великите не се преговаря 5 за 4. Това не ти е махалата или селската кръчма, за да си приказваш каквото искаш“.

Относно това дали трябва Народното събрание да бъде арбитър в спора дали АПИ трябва да даде парите на фирмите, които правят пътищата, тя заяви: „Кирил Петков и компания си правят сметката, че ще дадат темата, за да се разтоварят от отговорност. Ама това няма как практически да стане. Но освен, че практически няма как да стане, той утре пак щял да го внесе. Защото той до такава степен е влюбен в собственото си мнение по енския въпрос, който всъщност е една дребна тема, на текущо управление“.

Татяна Дончева коментира и битката за шефското място на БНБ, която очевидно раздели коалицията: „Защо ИТН не оттеглиха номинацията на г-н Каримански за гуверньор на БНБ? Защото ИТН решиха, че един парламент, че парламентът миналата година ще трае 3 дни?“.

„От позицията на една година по-късно можем да ги заподозрем, че са имали някакъв план, някакъв алгоритъм и че са вървели по него, ама не им се е получило, но не – отдалеч се вижда даже в късогледството, че само едни инстинкти отвътре им идват… Това са едни случайни хора, попаднали на игрище в шампионската лига и имат график за мачовете. И е ясно, че от първите пет минути не стават за нищо“, обясни тя.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар