Таяни: Впечатлен съм от младите българи – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на европейския парламент Антонио Таяни е бил впечатлен от многото талантливи, амбициозни и ентусиазирани про европейски настроени млади българи. Такива впечатления са оставили у него срещите и дискусиите, в които е учасвтал преди два месеца в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Това стана ясно от думите му по време на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС. В тази връзка обаче той заяви, че е изпитал опасение дали и как тези млади хора ще получат по-добри възможности за реализация на пазара на труда. “Ако искаме да създадем работни места за тях, трябва да привлечем повече инвестиции, особено в областите на дигиталните технологии, креативните индустрии и туризма”, каза Таяни. И допълни, че приветства намерението на България да се съсредоточи върху насърчаването на предприемачеството в цифровите технологии и иновациите.

Председателят на ЕП отбеляза и че българските студенти са споделили с него притесненията си относно миграционния натиск върху Европа и проблемите, които предизвиква той. И че те са отправили молба към него и европейските лидери да бъде намерено решение за проблема. От сцената на Народния театър “Иван Вазов” той отправи апел студентите да не бъдат разочаровани и отбеляза, че от европейските институции, съвместно с българското европредседателство, се очакват конкретни действия в тази посока. И подчерта, че 2018 г. ще бъде решаваща в това отношение.

Ето и цялата реч на Антонио Таяни

Уважаеми г-н президент Радев,

Уважаеми г-н министър-председател Борисов,

Уважаема г-жо председател на Народното събрание Караянчева,

Уважаеми господа председатели Туск и Юнкер,

Уважаеми министри и комисари,

Уважаеми гости,

“Съединението прави силата”.

Националният девиз на България, избран и за мото на първото българско председателство на Съвета, обобщава в 3 прости думи нашето общо начинание за идните шест месеца: Заедно трябва да се изправим срещу предизвикателствата и да подготвим Европа за бъдещето. Заедно трябва да продължим да намираме начини да направим нашия Съюз по-добър, по-ефективен, по-демократичен и по-близък до нашите граждани, особено до младите поколения. Трябва да се вслушваме внимателно в техните опасения и очаквания.

Преди два месеца имах привилегията да участвам, заедно с лидери на политически групи от Европейския парламент, в дискусия със студенти от Софийския университет. Бях впечатлен от многото талантливи, амбициозни и ентусиазирани про европейски настроени млади българи, които взеха думата. Те имат високи очаквания от Европа и разчитат на нас за конкретни отговори. Основното им опасение беше за по-добри възможности за реализация на пазара на труда. Ако искаме да създадем работни места за тях, трябва да привлечем повече инвестиции, особено в областите на дигиталните технологии, креативните индустрии и туризма. Приветствам намерението Ви да се съсредоточите върху насърчаването на предприемачеството в цифровите технологии и иновациите.

Българските студенти ни помолиха и да намерим решение на миграционната криза. Те са убедени, че единствено европейски решения биха могли да възпрат неуправляемите потоци от мигранти. И са съвсем прави – нека не ги разочароваме. Всички сме съгласни относно нуждата за адаптиране на общата европейска система за убежище към настоящите предизвикателства, но това трябва да се направи в духа на истинска европейска солидарност. Съвместно с българското председателство, от нас се очаква да превърнем това съгласие в конкретни действия – 2018 година ще бъде от съществено значение в това отношение.

Европейският парламент е готов да укаже пълна подкрепа на председателството. Можете да разчитате на нас като на силен, отдаден и надежден партньор по време на председателството си: “Съединението прави силата”.

От името на Европейския парламент пожелавам на българското председателство и на Европа успех през идните шест месеца.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар