„Твърде колоритно наследство“: Британските монарси с име Чарлз

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новият крал Чарлз е третият британски монарх, който носи това име. Неговите двама предшественици имат изключително различни съдби, поглед към които предлага агенция Франс прес, цитирана от БТА.

От години се предполага, че има вероятност Чарлз да избере друго име, ако и когато се възкачи на трона. Според Би Би Си той можеше да избере всяко от четирите си имена – Чарлз, Филип, Артър или Джордж.Според „Телеграф“ новият крал е обмислял да избере името Джордж Седми вместо Чарлз, заради твърде колоритното наследство на Чарлз Първи и Чарлз Втори.


Управлението на Чарлз Първи е белязано от сблъсък с Парламента и гражданска война, която води до революция: кралят е екзекутиран, а монархията – премахната.

Чарлз от династията Стюарт се възкачва на трона през 1625 г. и управлява Англия, Шотландия и Ирландия. Убеден, че има власт по божествено право, той властва авторитарно. Бракът му с католичката Хенриета-Мария-Бурбон-Френска също му спечелва врагове. Парламентът постоянно се опитва да ограничи правомощията му, което води до конфликт с монархията и до гражданска война през 1642 г.

Въпреки че е победен през 1645 г., Чарлз Първи отказва да отстъпи пред исканията за конституционна монархия. Той е съден, осъден и екзекутиран за държавна измяна през 1649 г. Преди да бъде отведен на ешафода, монархът заявява желанието си да облече две ризи. „Времето е толкова студено, че има вероятност да ме накара да треперя, което някои наблюдатели може да припишат на страх. Няма да позволя това да се случи“, пише той.

След като казва молитва, Чарлз маха на палача, чиято самоличност остава загадка, и е обезглавен. Някои свидетели на екзекуцията потапят носните си кърпички в кръвта му.

Чарлз Първи и Чарлз Втори (вдясно)

Чарлз Първи и Чарлз Втори (вдясно)

Снимки в колаж: Getty Images

Монархията е премахната, а Англия става република, ръководена от Оливър Кромуел. 

Бъдещият Чарлз Втори се сражава заедно с баща си в Гражданската война, но бяга от Англия, когато поражението изглежда неизбежно. През 1649 г. се установява в Хага.

Въпреки че след екзекуцията на Чарлз Първи монархията в Англия е премахната, през януари 1651 г. синът му е провъзгласен за крал на Шотландия. Страхувайки се от инвазия на английски републикански сили, Чарлз и неговите поддръжници нахлуват в Англия. Нападението завършва с поражение в битката при Уорчестър. Чарлз успява да се спаси от плен и се укрива шест седмици, преди да избяга във Франция.

Смъртта на Кромуел през 1658 г. довежда до криза и Чарлз е призован да се върне и да заеме трона през 1660 г. – това е Реставрацията на Стюартите.

Монархът, който е изобразяван на портрети с обемни черни къдрици и мустаци, става популярен сред поданиците си. За този разюздан крал, известен с многото си любовници, историчката Антония Фрейзър пише, че е бил „остроумен и любезен, благодарен, щедър, толерантен и като цяло симпатичен“. По време на управлението му се развиват колонизацията и търговията в Индия, Източна Индия и Америка. Той се сблъсква с две дълбоки кризи: Черната смърт през 1665 г. и Големият пожар в Лондон година по-късно.

Чарлз Втори получава инсулт на 2 февруари 1685 г. и умира на 54-годишна възраст четири дни по-късно, въпреки или в резултат лечението, на което е подложен: кръвопускане, прочистване и поставяне на вендузи.  Той е погребан в Уестминстърското абатство на 14 февруари и е наследен от брат си, който става крал Джеймс Втори на Англия и Ирландия и Джеймс Седми на Шотландия.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар