зърно

Тежки времена очакват фермерите в България и Унгария с влизането на Украйна в ЕС

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германските земеделски производители се страхуват от присъединяването на Украйна към ЕС, като Асоциацията на германските земеделски производители DBV предупреди, че подобен ход ще доведе до изчезване на семейното земеделие в Европа.

Председателят на DBV Йоахим Руквид заяви, че ако Украйна се присъедини като голяма селскостопанска сила при настоящите регулаторни условия, това ще унищожи модела на семейното фермерство на континента и ще доведе до заливане на европейските пазари с евтини култури. Основният проблем е в европейската система за подпомагане на ОСП, която разпределя парите според размера на земеделската площ на дадена страна.

Въпросните средства възлизат на огромната сума от 386 млрд. евро, като най-голямото парче от нея ще отиде в Украйна – страна, в която средният размер на стопанството е 1000 хектара, докато в ЕС той е едва едва 16 хектара.

Като нова държава членка Украйна ще вземе от общия бюджет повече, отколкото може да върне обратно за много дълъг период от време. В резултат на това присъединяването ѝ би означавало драстично намаляване на средствата за другите държави-членки. Сегашните земеделски суперсили на ЕС – Франция и Полша – няма да имат никакъв шанс да спечелят играта при променените правила, но още по-лоши времена ще очакват средните и по-малките производители като България и Унгария.

Според Руквид една обща селскостопанска политика, включваща Украйна, би била неработеща, освен ако не е за сметка на сегашните държави-членки на ЕС. Председателят на ДБВ е разстроен от факта, че 2030 г. многократно е била споменавана като възможна дата за присъединяване на страната. Това, според него, напълно би провалило следващия цикъл на финансиране на ОСП, който започва през 2028 г. и продължава до 2034 г. и се основава на настоящия, а не на разширения Европейски съюз.

Мнението на германските земеделски стопани освен това до голяма степен съвпада с общото мнение на държавите – членки на ЕС, с изключение на вече недосегаемите балтийски държави. Това преобладаващо мнение е, че системата на ОСП не може да продължи да съществува в сегашния си вид, тъй като всички пари от плащанията на база хектар ще бъдат незабавно изсмукани от Киев.

Украйна разполага с 42 млн. хектара обработваема земя, което е повече от една трета от земеделските площи на ЕС, което означава, че украинската земеделска земя е колкото тази на Италия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар