Промяната

текстовете в законопроекта за КПКОНПИ са неморални и самите те носят корупционен заряд

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Част от текстовете в законопроекта за КПКОНПИ са неморални и самите те носят корупционен заряд. … Целта на този проект е създаване на предпоставки за приложение на Закона „Магнитски“. Целта е отнемане на имущество. … Трябва да се напише нов закон, но тъй като това вероятно няма да стане, трябва да се променят поредица от текстове и преди всичко да се премахнат преходните и заключителни разпоредби, защото това е противоконституционно, трябва да се изравни статусът на комисията за противодействие на корупцията с тази за отнемане на имуществото“.

Това коментира пред БНР проф. Мария Славова, доктор по административно право, университетски преподавател, автор на монография за борба с корупцията, и добави:

Изначалният закон предполагаше отнемане на имущество, ако има влязла в сила присъда, това е чистата конструкция. Сега се иска отнемане на имущество, защото не е доказан неговият произход. … По административен ред един председател на една комисия с едни разследващи инспектори могат да заключат, че има основание да се отнеме имущество. Това е недопустимо“.

Според нея в закона за КПКОНПИ има умишлено допуснати грешки, които да отвлекат вниманието:

„Разследващите функции дублират функциите на ДАНС, на прокуратурата, на следствието. … Пита се, ако чрез тази Комисия се цели да се отстрани прокуратурата, за да не пречи, по този начин ли трябваше да бъде разписано – според мен крайно несъвършено. … Грешките в текста са много, но целта му е да се уреди конфискацията на имуществото. Към това са насочени усилията на тези, които са поръчали и на тези, които са изготвили законопроекта„.

„Фактът, че има такъв законопроект, е плашещ, защото това показва, че сме готови да забравим всички добри постижения на българското право. Не всички са Гешев. Не можем да твърдим, че няма работещи съдии и прокурори. В името на добрите юристи трябва да се създаде и добър проект. Очевидно се преследват други цели от тези, които са го изготвили“, каза още тя.

Проф. Славова подчерта, че не е основателно твърдението, че проектът за промени в закона за КПКОНПИ не трябва да се подлага на обществено обсъждане, тъй като е внесен от народни представители:

„Моето мнение е, че този закон е негоден и не трябва да бъде приеман на първо четене. … Това е старият проект – елементарна проверка показва, че старият текст, който е от 178 страници, и новият – от 113 страници, е заемка, но са махнати са над 60 текста и са добавени над 80 – в преходните и заключителни разпоредби. Големият скандал тук е, че очакваме промяна, а повтаряме най-тежката грешка – отрицателната практика от управлението на ГЕРБ за изменяне на законите през преходните и заключителни разпоредби“. 

По думите на проф. Мария Славова с един административен специален закон се пипа наказателното правораздаване.

Тя прогнозира, че пред съда този закон ще падне, защото подобни текстове пред Конституционния съд не биха могли да съществуват.

„От 1995 г. се опитваме да създадем акт за борба с корупцията и нямаме никакви успехи. Това е пореден негоден опит да се съберат експерти, които като че ли нехаят за това ще има ли борба с корупцията“, коментира още професорът по административно право.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар