Телескопът “Джеймс Уеб” откри прашна буря на друга планета

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За първи път прашна буря е наблюдавана извън нашата Слънчева система. Това стана възможно благодарение на мощния нов космически телескоп “Джеймс Уеб” на НАСА.

Екзопланетата VHS 1256 b е определена, като “масивно кафяво джудже”. Тя се намира на около 40 светлинни години от Земята.Телескопът не само засне бурята, но определи и състава й. Разнасяните от вятъра частици били “силикатни, вариращи по размер от фини прашинки до малки зърна”.


Екипът предвижда, че силикатите, които се въртят в тези облаци, периодично стават твърде тежки и валят в дълбините на атмосферата на планетата“, гласи съобщението. “Наблюденията на Уеб също показват ясни следи от вода, метан и въглероден оксид и предоставят доказателства за въглероден диоксид.”

VHS 1256 b е подобна на Юпитер, но с маса по-голямо между 12 и 18 пъти. Обектът може да се опише и като не състояла се звезда.

Никой друг телескоп не е идентифицирал толкова много характеристики наведнъж за една цел“, каза Андрю Скемър от Калифорнийския университет в Санта Круз, съавтор на изследването. “Виждаме много молекули в един спектър, които детайлизират динамичните облачни и климатични системи на планетата.”

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар