Телескопът „Джеймс Уеб“ откри ранни галактики

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Телескопът на НАСА „Джеймс Уеб“ открива ярки, ранни галактики, останали скрити от погледа на изследователите досега, съобщи Асошиейтед прес. Сред тях е и галактика, оформила се около 350 милиона години след Големия взрив.

Телескопът

Според астрономи, ако резултатите от наблюдението бъдат потвърдени, новооткритите от „Джеймс Уеб“ галактики ще се окажат по-ранни от най-далечната идентифицирана от телескопа „Хъбъл“ галактика, оформена 400 милиона години след зараждането на Вселената.Находките на телескопа „Джеймс Уеб“, изстрелян в орбита през декември миналата година като наследник на „Хъбъл“, са описани от екип международни учени под ръководството на Рохан Найду от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.


Изследването е публикувано в специализираното издание „Астрофизикъл джърнъл летърс“. В статията са описани две изключително ярки галактики – за едната се смята, че се зародила 350 милиона години след Големия взрив, а за другата – 450 милиона години след Големия взрив.

Найду каза, че са нужни още наблюдения в инфрачервения спектър, преди да се говори за нов рекорд. Астрономи отбелязват, че е възможно някои неизвестни досега галактики просто да имитират по-ранни.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар