Телефон за кучета намалява самотата им

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Специалисти от университета в Глазгоу разработват телефон за кучета, който да сложи край на самотата им, ако са оставени сами у дома, предаде АФП.

Устройството е още експериментално, но с него куче може да общува с видеовръзка със собственика си.

Изобретател на „кучешкия телефон“ (DogPhone) е Иляна Хирски-Дъглас, специалист по взаимодействие между животни и компютър в университета в Глазгоу. Тя търси начини за подобряване на ежедневието на животните с технологии. Помага й Зак – черен лабрадор на 10 години, както и колеги от университета Аалто във Финландия.

Това е „първата система от този род, която позволява на животни да използват интернет, за да контактуват със собствениците си„, подчерта университетът в Глазгоу в пресрилийз.

Изобретателите се надяват DogPhone, който още е на експериментален етап, да даде възможност да бъде намалено безпокойството на многобройните кучета, взети по време на дистанционна работа, когато собствениците им се върнат в офисите.

Системата се състои от топка с акселерометър, която включва видеоповикване чрез портативен компютър, когато бъде разтърсена от кучето.

„Лабораторният асистент“ Зак се е научил да използва топката, след като му е било обяснено и е имал възможност да играе с нея 16 дена за период от три месеца. Макар и няколко пъти да се е свързал със собственичката си неволно, повечето повиквания са били смислени, като й е показвал играчки, които тя му е подхвърляла. Иляна пък го е „разходила“ из работата си, показала му е къде обядва и дори един уличен музикант.

Не можем да сме сигурни, че Зак осъзнава връзката между това да взима топката и да се обажда, или че някои обаждания, които изглеждат напразни, наистина са такива – каза изследователката. – Ясно е обаче, че в някои случаи той наистина беше заинтригуван„.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар