ТЕЛК ще работи по нова система след два месеца – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи. Което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания. Това обясни пред БНТ шефът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Той припомни, че се е променил законът, който дава възможност да се разширят ТЕЛК-овите комисии, както и че се е дала възможност на лекарите вече “да не са закрепостени” към ТЕЛК-овата комисия и да не могат да работят на друго място.

“Съвсем скоро – след около 2 месеца, ние ще имаме нов начин на организация на работата на ТЕЛК и нов инструментариум. Съвсем наскоро, в края на миналата седмица се проведе заседание в министерството на здравеопазването, на която беше постигната една много висока степен на съгласие както между колегите от здравеопазването, така и национално представителните организации “на” и “за” хората с увреждания”, обясни Коралски. Той допълни и че работоспособността на хората с увреждания трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в един единствен случай, когато възниква правото на инвалидна пенсия.

Проектът за промени в ТЕЛК предизвика гнева на хората с увреждания и правителството изтегли проекта за наредба. Така нейното обсъждане започна отново, припомнят от БНТ.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар