“Телус”: Спрете да тормозите хората ни! “Мета” определя правилата във фейсбук

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Хората ни бяха подложени на заплахи и тормоз. Спрете тормоза над служителите ни”.

Този призив отправиха пред парламентарната комисия по електронно управление представителите на канадската фирма “Телус”, която модерира съдържанието на фейсбук на български език. Специално за изслушването в парламента от Канада пристигнаха Мерилин Тифинг и Мишел Белек. Заседанието на комисията обаче се провали без от “Телус” да отговорят на повече от два въпроса. Причината бе, че комисията бе свикана в почивка на проточилото се заседание на НС и трябваше да прекъсне след възобновяването му.

Повод за изслушването станаха спорни практики при модерацията на постове във фейсбук. Според част от българските неправителствени организации и партии като ДБ и “Продължаваме промяната” модераторите, които са служители на “Телус” трият антируски постове и подкрепят агресията на Владимир Путин в Украйна. От сайта “Бърд”, който се обявява като медия за разследваща журналистика, пък публикуваха лицата на служители на “Телус” с призиви да бъдат тормозени, ако откажат да дават вътрешна информация от компанията.

“Правилата за модерация се определят от платформата, а не от “Телус”, разясни все пак Тифинг пред депутатите.

До депутатите бе изпратено и становище на “Мета” – компанията на Марк Зукъбърг, която е собственик на фейсбук и инстаграм. То бе изчетено от шефката на комисията Калина Константинова, но представител на “Мета” не сметна за нужно да отговаря пред българските депутати.

 

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар