Теменужка Петкова: България ще получава от Азербайджан по 1 млрд. куб. метра газ годишно – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Балкански поток” е изцяло български проект. Това е българска инфраструктура, строим го ние. Не може да става дума за руски проект. Това е инвестиция в полза на българските граждани за десетилетия наред. Спазени са всички изисквания. Всичко е публично и прозрачно”, заяви пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

Петкова коментира и газът, който ще получаваме от Азербайджан, като обясни, че става дума за 1 млрд. куб. метра газ годишно.

“Булгаргаз” има договор за 25 години с азербайджанската газова компания. Този договор предвижда да се доставят по 1 млрд. куб. метра газ годишно, продължи Петкова.

Енергийният министър каза още, че към момента електрическото захранване е възстановено навсякъде, единствено на територията на община Своге са налице около 5 селища, в които все още текат дейности по възстановяване на захранването с електрическа енергия.

“По отношение на енергийната инфраструктура на електроразпределителните дружества бяха причинени съответни щети – имаше счупени стълбове, прекъснати електропроводи, всичко това има и своето финансово изражение. Реакциите са били навременни и адекватни и всички тези аварии са възстановени”, каза Петкова.

Тя подчерта, че “нито за миг не са спирали потоците природен газ посока Гърция”. Така че там ставаше дума за едно отклонение от газопровода – към един частен обект, една метан станция, но нещата се развиха добре, бяха предприети съответни превантивни мерки, каза Петкова

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар