Температурата се покачва: Ще има ли референдум за ирландско обединение

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ново проучване в Северна Ирландия показва, че две трети от гласоподавателите смятат, че трябва да има референдум за мястото на провинцията в Обединеното кралство. Според анкетата, 49% биха гласували за оставане в кралството, 41% за обединена Ирландия и 9% не са наясно.

Проучването на вестник “Обзървър” показва, че голямо мнозинство иска провеждането на такъв вот, но само 37% от анкетираните искат това да стане в рамките на следващите 5 години до 2026 година. Повече от една четвърт смятат, че такова гласуване не е нужно, предаде БНР.

В момента искащите оставане в Обединеното кралство имат преднина от 8% пред онези, които искат обединение с Република Ирландия.

Британското правителство е все по-загрижено, че последиците от Брекзит и най-вече Протокола за Северна Ирландия, който издига бериери между провинцията и останалата част от Обединеното кралство, могат да доведат до по-голяма подкрепа за обединяване с  Ирландия.

Както е известно в Северна Ирландия тлеят множество етнополитически конфликти между католици и протестанти, наричани още “националисти” и “юнионисти”,  привързани към британската корона. Католиците желаят Северна Ирландия да се обедини с Република Ирландия, а протестантите – да остане част от Обединеното кралство. Докато много експерти смятат, че политическата температура в Северна Ирландия се е понижила, то въпросът за мястото на провинцията отново бе повдигнат наскоро от видни фигури, като ирландският вицепремиер Лео Варадкар и бившият лидер на “Шин Фейн” Джери Адамс.

Официален Лондон често е обвиняван, че напълно игнорира събитията в Северна Ирландия. Споразумението от Разпети петък дава на министъра за Северна Ирландия възможност да свика референдум по всяко време, но това може да стане само при ясни данни, че има мнозинство в подкрепа на обединение с Република Ирландия.

На другия фронт за независимост – шотландския, стана известно, че “Зелените” биха приели да подкрепят правителство на Шотландската национална партия (ШНП) и дори сключиха споразумение за споделяне на властта. Споразумението не е коалиционно, но то може да проправи път за нов референдум за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство, предаде Асошиейтед прес на 21 август.

 

Двете партии водят преговори от месец май, тъй като на ШНП не достигаше един депутатски мандат, за да имат мнозинство в регионалния парламент. Споразумението гарантира мнозинство за независимост на Шотландия в парламента в Единбург за следващите пет години.

ШНП е на власт от 2007 г., а нейният водач Никола Стърджън е премиер на Шотландия от края на 2014 г., след като по-рано същата година се състоя неуспешен референдум за независимост.

Британският премиер Борис Джонсън, лидер на Консервативната партия, има окончателната дума за това дали да разреши, или да не разреши нов референдум в Шотландия за нейното отделяне. Има признаци, че той ще се противопостави на нов вот на шотландците, което ще засили напрежението между неговото

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар