Теодора Генчовска: Предложихме на РСМ при необходимост да евакуираме екипа им от Украйна

Теодора Генчовска: Предложихме на РСМ при необходимост да евакуираме екипа им от Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България е подновила предложението си да охранява въздушното пространство на РСМ и е предложила при желание от страна на югозападната ни съседка и при необходимост да евакуираме и северномакедонския екип в Украйна. Това заяви на брифинг външният министър Теодора Генчовска.

Тя подчерта, че диалога с Република Северна Македония е рестартиран. Очакваме да има надграждане с резултати по политиките, с амбициозните планове на целия Министерски съвет, очакваме конкретни резултати, допълни външният министър. 

Към момента няма изявено желание за евакуация на българите в Украйна, повтори външният министър Теодора Генчовска  за актуалната ситуация с напрежението НАТО-Русия. Плановете за логистика при необходимост, обаче са обсъдени с държавите-членки на ЕС и могат да се осъществят при нужда, заяви Генчовска. 

По думите й вчерашната дискусия в Народното събрание е била много полезна. Повдигната е много важна тема за изграждане на собствени отбранителни способности на България, за да имаме самочувствие като страна-член на НАТО.

Снощи генералният секретар на НАТО даде брифинг и информира че НАТО е връчил своите предложения на Русия предхождани от предложения на САЩ. Идеята е да се продължи диалога в съвета НАТО -Русия с цел деескалация на напрежението, набелязването на мерки за намаляване на риска и по-отговорно поведение в действията на двете страни.

След съвета по външни работи на ЕС е постигната единна позиция за постигане на деескалация на напрежението и разрешаването на кризата с дипломатически средства. Планирана е обща мисия за сигурност и отбрана в Украйна, както и посещение на външните министри на ЕС в Киев.

Министрите на външните работи и на отбраната на Украйна ще бъдат поканени за участие в заседанията на съветите външни работи и по отбрана на ЕС през февруари.

 

 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар