Терзиев: Заставам зад решението за новата организация на движението по бул.

Терзиев: Заставам зад решението за новата организация на движението по бул. “Патриарх Евтимий”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За да можем да решим проблемите с чистотата на въздуха в София, трябва да продължим с мерки, които стимулират това. Една от тях е алтернативният транспорт – да можеш да се придвижиш с велосипед, да може да се придвижиш по един тротоар, по който може да се ходи, както и с развитие на градския транспорт. Това са неща, които се случват и отнемат време, и аз ги разбирам хората, тъй като това беше и тема по време на кампанията, каза днес пред журналисти кметът на София Васил Терзиев, попитан за проекта за новата организация на движението по бул. “Патриарх Евтимий” и за протеста на граждани.

На въпрос, че “Европейският център за политики е завел дело срещу решението за организация на движението и дали смята, че има някакви нарушения, защото те се позовават от наредба от 2017 г., столичният кмет отговори: “Според екипа няма, ако има, съдът ще излезе с решение”.

Попитан дали се притеснява, че има протести срещу решение, което би трябвало да облекчи движението, Васил Терзиев каза, че трябва да е ясно, че е застанал зад това решение, допълва БТА. “Аз вярвам в целесъобразността на този проект и че промените, които се правят в дългосрочен план, са за добро и това, което понякога се изпуска, е че това е само една малка част от промените, които се правят. Никой не е глух, чуваме ги хората за паркоместата и търсим решения. Търсим къде да реализираме подземни паркинги, имаме няколко локации, но не може всичко да стане по едно и също време”, заяви кметът на София.

Той отбеляза, че не може градът да стои в застой, защото всичко не е идеално. “Всяка една промяна е болезнена и когато беше затворен булевард “Витоша”, когато се вкараха зоните, когато ни накараха да слагаме колани, когато трябваше да се научим да спираме на пешеходни пътеки и да приемем, че пешеходците имат права”, каза Терзиев.

Попитан за диалога с гражданите, кметът на София отговори, че откъм комуникация си дава сметка, че е можело да премине по различен начин. “Отчитам някои пропуски от наша страна и ще се поправим, още по-рано да се започне да се говори. Това е проект, който е бил дискутиран много пъти през годините и това е много важно да се знае. Това не е проект, за който са се сетили “Спаси София” или кметът Терзиев, това е проект, който е заложен в плана за устойчива градска мобилност от над десет години и е препотвърден в различни доклади на чужди архитекти, които са се занимавали с градоустройство на градовете”, каза Васил Терзиев.

Ако падне решението в съда, ние сме доказали, че се съобразяваме с решенията на съда и ги изпълняваме. Четем законите, четем разпоредбите и ако падне, ще се промени”, заяви кметът на столицата.

Васил Терзиев коментира темата за новата организация на движението по бул. “Патриарх Евтимий”, след като участва със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в откриването на 14-ия Софийски фестивал на науката в “София тех парк”.

 

Работи се за осигуряване на по-голяма прозрачност и яснота по процедурите на обществените поръчки, каза Васил Терзиев по време на среща с представители на ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ), съобщиха от Столична община на сайта си.

На срещата е обсъдена работата по Капиталовата програма и инвестиционните проекти за тази година, както и въпроси, свързани с подобряване качеството на работа, прозрачността при провеждането на обществени поръчки и индексацията. От страна на Столичната община (СО) участие са взели и зам.-кметовете по “Финанси и здравеопазване” Иван Василев и по “Правен и административен контрол” Никола Лютов.

По думите на Терзиев целта е да бъде ясно какви са техническите задания, което е важно за повишаване на изискванията за качество, да има прозрачност и предвидимост и да се даде по-дългосрочен поглед какво и къде ще се изпълнява.

Важно е да се постигне по-високо качество, смята кметът и подчерта, че единственото, което Столичната община иска от строителите, е обектите да се изпълняват качествено и в срок. Васил Терзиев информира също, че продължава подготовката на платформа за картиране на проектите, които общината ще изпълнява. Целта е те да са публични и видими, добави той.

Във връзка с обявяване на обществени поръчки от районните администрации се планира това да се извършва от централизирано звено към общината, каза кметът.

Зам.-кметът Иван Василев информира, че се работи по изпълнението на Капиталовата програма на общината. Той съобщи, че Столичната община има подписани споразумения за финансирането на 19 проекта на обща стойност над 50 млн. лв. От тях 10 са подадени от райони на София, а другите – от Столичната община, обясни Василев. Очаква се скоро подписване на споразумение по одобрени проектни предложения. Това са проекти, които ще се изпълняват с финансиране от т.нар. Общински фонд по одобрен списък към държавния бюджет.

От КСБ попитаха за планираните инвестиции в сектор ВиК. Зам.-кметът Василев заяви, че започна изграждането на канализационни обекти в кв. “Обеля”, продължава работата в кв. “Драгалевци”, в районите “Банкя”, “Нови Искър”. Предстои в края на май да стартира строителството на канализация по ул. “Едуард Генов”. Планират се обществени поръчки за изграждане на корекция на р. Драгалевска и други, добави Василев.

По отношение на проекти по ОПОС 2021 – 2027 за канализация в процес на подготовка е втори етап – Изграждане на ВиК инфраструктура в София на приблизителна стойност 230 млн. лв. В момента са разгледани няколко проекта, но те са върнати за отстраняване на забележки.

Кметът Терзиев информира също, че се предвижда оформянето на т.нар. “зони за намеса”. Това са бизнес или индустриални зони, в които трябва първо да бъде изградена нужната инженерна инфраструктура и след това да се пристъпи към изграждане на сгради. По този начин според него се осигурява необходимото за развитие на цялата зона, а не се работи на парче.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с искането на строителите за индексация. Към момента се изпълнява решението на предишния Столичен общински съвет за индексация от 15%. Екипът на кмета Терзиев пое ангажимент да се проведе съвместна среща с Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и на нея да се обсъдят въпросите, свързани с индексацията.

Камарата бе представена от инж. Илиян Терзиев, председател на КСБ, и инж. Любомир Качамаков, инж. Благой Козарев, инж. Светослав Глосов, инж. Егмонт Якимов, инж. Стефан Тотев, арх. Иван Несторов и Ренета Николова, главен редактор на в. “Строител” и прокурист.

БТА припомня, че някои от строителните дейности, по които все още се работи в столицата, са разширението на бул. “Филип Кутев”, както и изглаждането на детска градина с осем групи в ж.к. “Стреблище”. Обектите бяха проверени от зам.-кмета по финанси Иван Василев.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар