Терор в Еквадор след извънредното положение: Въоръжени нахлуха в телевизионно студио (видео)

Терор в Еквадор след извънредното положение: Въоръжени нахлуха в телевизионно студио (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хаос, насилие, кръвопролития избухнаха в Еквадор, след като президентът на страната Даниел Нобоа обяви извънредно положение в понеделник заради бунтове на затворници в шест затвора в страната. При  размириците бяха задържани надзиратели и извършени палежи.

Във вторник въоръжени лица нахлуха в телевизионно студио по време на живо предаване в Еквадор и принудиха присъстващите да легнат на пода. Половин час по-късно бандитите са се оттеглили, а полицията е евакуирала заложниците. Кадрите със заложниците и маскираните окупатори на телевизията обиколиха света.

До извънредното положение се стигна след бягство от затвора на осъден лидер на банда. Последва нощ на експлозии, отвличания на полицаи и бягства от затвори в отговор на обявеното от правителството извънредно положение и полицейски час в различни части на страната, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

Служителите бяха накарани да легнат на земята

Служителите бяха накарани да легнат на земята

Скрийншот: YouTube

Извънредното положение позволява на въоръжените сили, в подкрепа на полицията, да контролират вътрешната сигурност, включително в затворите, както са го правили и в предишни случаи.

“Току-що подписах указа за извънредно положение, така че въоръжените сили да имат цялата възможна политическа и правна подкрепа в операциите си”, заяви Нобоа.

Затворниците от шест затвора в страната се разбунтуваха

Затворниците от шест затвора в страната се разбунтуваха

Снимка: БТА/AP Photo/Xavier Caivinagua

Нобоа заяви, че страната се намира в състояние на “вътрешен въоръжен конфликт” и нареди “неутрализиране” на престъпни групи, занимаващи се с трафик на наркотици, предаде АФП, като се позова на публикуван днес указ.

С президентския указ се признава “наличие на вътрешен въоръжен конфликт” в Еквадор и се разпорежда “мобилизиране и намеса на въоръжените сили и националната полиция (…) за гарантиране на националния суверенитет и неприкосновеност срещу организираната престъпност, терористичните организации и недържавни воюващи страни”. Президентът Нобоа нарежда също така “неутрализиране” на всички престъпни групи, посочени в изчерпателен списък.

Затворниците пък настояват да не се извършват прехвърляния от едни места за излежаване на присъди в други, както и да няма контролни обиски в местата за лишаване от свобода.

След новината за въвеждане на извънредно положение вълна от терор заля страната, но секретарят по комуникациите на президентството Роберто Исуриета заяви, че правителството няма да отстъпи пред подобни искания.


 Експлозии в цялата страна

Властите съобщиха за повече от петнадесет експлозии и изгорели превозни средства в цялата страна, включително за автомобил на бензиностанция в крайбрежния град Есмералдас, за подпален камион в андския град Асогес и за нападнат с експлозиви военен камион в близост до затвор в южния град Куенка.

Председателят на Националния съд Иван Сакисела също съобщи днес за детонация на взривно устройство пред дома му в столицата.

Полицията съобщи, че седем служители на реда са били взети за заложници – един в Кито, трима в южната провинция Ел Оро и трима в централната провинция Лос Риос.

Затворите са извън контрол

В град Риобамба избягаха 32 затворници, включително Фабрисио Колон Пико, който беше арестуван миналата седмица за предполагаем заговор за убийството на главния прокурор Диана Саласар.

Затворническите власти не са коментирали бягството.


Снимка: БТА/AP Photo/Xavier Caivinagua

По време на вчерашните изстъпления в затворите бяха разпространени видеоклипове, в които хора, облечени в униформи на затворнически надзиратели, четат послания от затворниците, в които те искат от държавния глава Даниел Нобоа да спре проверките от страна на властите в тези заведения.

На един от видеозаписите се вижда как лице в полицейска униформа, което се представя за подофицер Алберто Гомес, моли Нобоа да спре действията си, с насочени към главата му пистолети.

Затворническите власти съобщават, че са задържани надзиратели, но не уточняват колко, в кои затвори или при какви условия, нито потвърждават дали лицата, които се появяват в тези видеоклипове, са всъщност надзиратели или полицаи.

Повишена сигурност

Кметът на Кито, Пабел Муньос, коментира, че страната, включително и столицата “преживяват безпрецедентна криза в областта на сигурността” и че сигурността ще бъде засилена в критичните зони и в обществените служби. Той поиска от правителството “милитаризация на стратегическите обекти на града, за да се гарантира тяхното функциониране”.

Междувременно Министерството на образованието разпореди виртуално обучение в някои учебни заведения, включително в тези, които са най-близо до затворите.

Армията е по улиците на Еквадор

Армията е по улиците на Еквадор

Снимка: БТА/AP Photo/Xavier Caivinagua


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар