Терор: МВР и прокуратурата погнаха членовете на избирателната комисия, спазила закона да отреже Асен Василев от изборите

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Финансовият министър Асен Василев е мобилизирал целия държавен апарат, за да отмъсти на родното си Хасково, в което преди седмица не успя да гласува на местния вот.

Миналата неделя в секционната комисия на Василев не му позволиха да упражни правото си на глас, тъй като се оказа заличен от избирателния списък заради липсата на уседналост. Проблемът се оказа в това, че настоящият му адрес е от другата страна на планетата – в САЩ.

Кокорчо изля целия си гняв върху общината в Хасково, след като получи от там мотивиран отказ да гласува.

В края на работната седмица, за да угоди на Кокорчо, министърът на регионалното развитие Андрей Цеков разпрати писма до всички общини с указания, които дават указания как избирател може да докаже уседналост при различни хипотези. Това според Цеков, на чието подчинение е ГД ГРАО, може да стане, ако избирателят представи комунални сметки за ток, вода, интернет, платени осигуровки или застраховки, регистрация в Бюро по труда, влезли в сила актове на Народно събрание или Указ на президент и други. Напълно удобно за Асен Василев, който преди седмица се опита да докаже уседналост с документи от избирането му за народен представител и на министър на финансите.

След незаконните действия на Андрей Цеков, от ГЕРБ скочиха и заявиха, че МРРБ не само превишава правомощията си, но явно нарушава и Изборния кодекс. Малко преди 18 часа снощи от министерството изтеглиха писмото си от общините и съобщиха, че след изборите ще инициират промени в Изборния закон.

Невъзможността на Василев да гласува явно го е амбицирала да отмъсти на хасковлии, които едва ли носят някаква вина за това, че самият той предварително не е проверил дали присъства в избирателните списъци.

Късно снощи се разбра, че Районна прокуратура-Хасково е образувала преписка заради проваленото гласуване на финансовия министър.

Членовете на Общинската избирателна комисия в града пък са били информирани, че трябва да се явят в местното МВР, за да дадат обяснения за случилото се на 29 октомври с Асен Василев. Членовете и председателят Добромир Якимов ще се явят на очни ставки след балотажа утре, за да обяснят пред властите защо са спазвали закона.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар