Тестват мозъчен чип, с който хората ще ядат по-малко

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екип от учени са имплантирали мозъчен чип от ново поколение на двама доброволци. Те страдат от наднормено тегло, а причината за това е хроничното им и компулсивно преяждане.

Устройството е проектирано да открива и нарушава мозъчните сигнали, свързани с желанието за преяждане. Обещаващите му резултати градят основите за бъдеще, в което мозъчните импланти могат да контролират различни импулсивни поведения.Проучване от 2017 година демонстрира как мозъчен имплант може в реално време да открие активност, свързана с желание за преяждане. В последствие чипът доставя електрически импулси, блокиращи сигналите на желанието за хранене. Тогава тестът е извършен с мишки.


Докладвайки в журнала Nature Medicine, изследователите описват опита на първите двама човешки доброволци, с имплантирано устройство за мозъчна стимулация.

Електродите на импланта са насочени към областта nucleus accumbens в мозъка. Шест месеца след поставянето на чипа в мозъка, доброволците съобщават, че вече не преяждат и са свалили 5 килограма от теглото си без да пазят диета.

Старши автор на проучването Кейси Халперн е изключително доволна от резултатите. По думите й импланта може да помогне и в други ситуации, облекчавайки значително психично, а и физическо здраве на пациентите.

Технологията може да се подобри значително, което да я направи много прецизна. Според някои учени има възможност в бъдеще тя да отиде отвъд медицинските приложения при тежки случаи.

Например, може да бъде създаден мозъчен имплант подтискащ болката или различни чувства. Такива чипове могат да заменят големия брой болкоуспокояващи, стимуланти и психотропни вещества, които имат вредни странични ефекти.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар