Тестват три месеца нощен служебен абонамент за паркиране в София – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Новият нощен служебен абонамент за паркиране в синята зона в София ще бъде тестван три месеца. След това ще се направи анализ и ще се прецени дали да бъде въведен за постоянно”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на сесията на Столичния общински съвет (СОС).

Нощният служебен абонамент в синята зона ще действа и след 19:30 часа през уикендите. Цената на едно паркомясто е 650 лв. колкото е тази и на дневния абонамент за паркиране.

“Причина за въвеждането му са искания на хотели. На този етап няма необходимост от въвеждане на нощна синя зона”, каза Фандъкова.

Промените в наредбата за организацията на движението, които предвиждат разширение на зелената зона за паркиране от 1-ви ноември в още четири квартала, сред които горната част на “Лозенец” и “Зона Б 5”, трябва да бъдат гласувани по-късно от общинарите, съобщи вестник “24 часа”.

“Сега платените места за паркиране в синята и зелената зона са 21 500. С разширението те ще станат 27 000 – 28 000”, каза Румяна Милова от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

От средата на август живеещите в новите подзони за паркиране ще могат да подават документи за винетни стикери. Ще бъде отворен нов офис на ЦГМ в метростанция “Европейски съюз”. С промените в наредбата се дава право винетка да се издава и за 2 години, а не само за една както е сега. Въвежда се и ограничение от до три стикера на семейство.

След дебати СОС пусна концесията на над 2600 спирки на градския транспорт в столицата. Те ще бъдат разделени в четири пакета, като един кандидат ще има право да участва за максимум две, за да няма монопол. Концесията е за срок от 15 г. с опция за още 5 г. Всички спирки трябва да бъдат подменени до 2 г. от старта на концесията. Общината очаква да получи минимум 80 000 лв. концесионна такса годишно за всеки от 4-те пакета.

Важни са ползите за града – подмяна на всички спирки и увеличение на броя на тези, които ще имат навес – от 1100 сега до 1500-1800 след концесията. Заложени са ясни регламенти за прекратяване на концесията при неспазване на договорите”, каза Фандъкова. Тя обясни, че за подмяната на всички спирки са нужни 18 млн. лв., които общината ще може да се инвестира в ремонт на тротоари, строителство на детски градини и др.

Фандъкова обаче не скри, че очаква обжалване на концесията и даде пример с тази за градските велосипеди под наем, която не може да тръгне вече втора година.

Съветниците гласуваха и новата наредба за рекламата, с която се редуцира броя на билбордовете, забранява се покривната реклама в центъра и се въвежда ограничение за размера на партерната реклама по витрините.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар