Тестват умна превръзка за дистанционно възстановяване

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователи в Сингапур са разработили умна превръзка, която дава възможност пациенти с хронични рани да бъдат наблюдавани дистанционно чрез приложение на мобилно устройство, спестявайки им посещения при лекар, предаде Ройтерс.

Изследователският екип от Националния университет на Сингапур е разработил носим сензор, прикрепен към прозрачна превръзка, който проследява напредъка в заздравяването на рани, използвайки информация като температура, тип бактерии и нива на pH и възпаление.

Когато някой има рана или язва, която е инфектирана, единственият начин за изследването й е чрез визуална проверка. Ако лекарят се нуждае от допълнителна информация, той ще вземе течност от раната и ще изпрати пробата в лаборатория за по-нататъшно тестване„, обяснява Чве Тек Лим, водещ изследовател в катедрата по биомедицинско инженерство.

Това, което се опитваме да направим, е да използваме нашата умна превръзка, за да съкратим процедурата от дни до едва няколко минути„, допълва той.

Разработената от сингупарските специалисти технология VeCarе предоставя възможност на пациентите да се възстановят у дома и да посещават лекар само при необходимост.

Превръзката е тествана върху пациенти с хронични венозни (трофични) язви, причинени от проблеми с кръвообращението във вените. Събирането на данни за раните досега е било ефективно, според Лим. Умната превръзка може да намери потенциално приложение и за други рани, като например язви на диабетно стъпало, допълва изследователят.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар