Техеран наказа певец със 74 удара с камшик и затвор за анти хиджаб песен

Техеран наказа певец със 74 удара с камшик и затвор за анти хиджаб песен

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иранският поппевец Мехди Ярахи, който беше арестуван заради своя песен против задължителните за жените в Иран забрадки, беше осъден на затвор, съобщи днес неговият адвокат, цитиран от Франс прес и БТА.

След ислямистката революция от 1979 г. носенето на забрадка (хиджаб) е задължително за жените, дори за чужденките, като на публични места те трябва изцяло да са покрили косата си.

Иранските власти арестуваха 42-годишния изпълнител в края на август след излъчването на песен, в която се оспорва задължителното носене на забрадка. Той беше освободен под гаранция след близо два месеца престой в затвора “Евин” в Техеран, посочва АФП.

“Клиентът ми, Мехди Ярахи, беше осъден на общо две години и осем месеца затвор и 74 удара с камшик” от първоинстанционния съд, посочи адвокатът му, Захра Минуей, в социалната мрежа “Екс”.

През септември съдебните органи обявиха, че изпълнителят е обвинен в “нарушаване на обществения ред” и “създаване и разпространение на клипове, които нарушават общественото благоприличие”.

Минуей посочи, че певецът ще изтърпи една година затвор, съгласно принципа за кумулиране на присъдите в иранското законодателство.

Изпълнителят е издал песента “Русарито” (“Твоята забрадка”, на фарси) в навечерието на годишнината от смъртта на Махса Амини, млада иранка от кюрдски произход, починала през септември 2022 г., след като била задържана от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за обличане, наложени на жените.

Ярахи издаде песента и триминутния ѝ клип в подкрепа на “незадължителното забулване”, като я посвети на “смелите ирански жени”, участвали в протестното движение.

Той получи наградата за най-добър поп певец на фестивала “Фаджр” – най-голямото музикално събитие в страната, организирано от правителството.

Песента му “Соруди Зан” (“Химн на жената”, на фарси), издадена в началото на октомври, се превърна в химн на демонстрантите, особено в университетите.

По време на концертите си Ярахи неведнъж е критикувал властите, особено за дискриминацията на жителите на родната му провинция Хузестан, посочва АФП.

Напук на нормата 

Все повече жени в Иран започват да се появяват публично без хиджаб, особено след смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини, която почина в затвора, след като беше задържана за нарушаване на стриктния кодекс за облеклото.

В резултат на започналото след този случай протестно движение загинаха стотици хора, включително представители на службите за сигурност, а хиляди протестиращи бяха задържани по обвинения за рушене на обществените устои под влиянието на заклетия враг на Иран – Израел, както и на западните държави, отбеляза по-рано Франс прес.

Миналия месец полицията затвори голяма библиотека в центъра на Техеран заради това, че е позволила на жени с непокрити коси да влязат в сградата, въпреки че носенето на хиджаб е задължително в Иран.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар