Тиганът от неръждаема стомана триумфално се завръща във Франция за сметка на тефлона

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След офанзивата от страна на тефлоновия тиган от края на 20-и век, този от неръждаема стомана взима реванш, заради противоречията във Франция около “вечните замърсители”, присъстващи в незалепващите покрития. Това са т. нар. вечни химикали (пер- и полифлуороалкилирани съединения или PFAS), предадоха Франс прес и БТА.

Фабриката “Кристел” (Cristel) във Феш-льо-Шател, и нейните тигани от висок клас, продавани чак до Япония, са във възход. Те са водещ фактор в кухненското оборудване от неръждаема стомана и тяхното търсене нараства рязко след приемането през април в Национално събрание (Долната Камара) на Франция на закон, ограничаващ употребата на PFAS поради рискове за здравето и околната среда, заявява главният оперативен директор на “Кристел” Дамиен Додан.

Законопроектът предвижда от 1 януари 2026 г. да се забрани производството, вноса и продажбата на всякакви козметични продукти, восък (за ски) или облекло, съдържащи пер- и полифлуороалкилни вещества (PFAS).

След интензивна кампания на френската група за битова техника Ес Е Бе (SEB), собственик на “Тефал” (Téfal), депутатите се отказаха и от забраната на незалепващите покрития в съдовете.

Но дебатът предизвика “истинска загриженост на кулинарния пазар”, отбелязва Дамиен Додан, чиято компания продава оборудване както от неръждаема стомана, така и с незалепващо покритие. Ако доскоро и двата вида бяха с равни дялове в продажбите, за последните два месеца неръждаемата стомана представлява 70 на сто от оборота на “Кристел”.

Още преди спора около PFAS, “Кристел” се възползва от ограниченията, свързани с КОВИД-19, и успява да продава своите висок клас продукти, въпреки високите цените, стигащи до 160 евро.

В момента “Кристел” изнася една четвърт от продукцията си в 40 страни (7 на сто са само за Япония) и отваря магазини и филиали от Съединените щати до Индонезия.

“Можете да готвите всичко в неръждаема стомана, това просто изисква умение”, уверява Деймиън Додан днес. Всяка година “Кристел” осигурява 200 кулинарни демонстрации при своите търговци. “Това е нашият начин да кажем, че единствената алтернатива на вечните замърсители е неръждаемата стомана”, казва още той.

Що се отнася до собствените си продукти, съдържащи политетрафлуоретилен антиадхезив (PTFE), “Кристел” създаде дейност по регенериране: приблизително една трета от оборудването се изпраща обратно във фабриката, където производствената линия позволява покритието да бъде преработено. Цена за клиента е 30 на сто от покупната стойност, както и продукт с гаранция за цял живот.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар