Тирана отрича, че ще да издигне Кристалина Георгиева за лидерския пост в ООН

Брюксел, България, Общество, Скандално
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

КристалинаСтатия в албанското издание “Вижън плюс” от вчера съобщава, че Кристалина Георгиева активно използва контактите си в Еврокомисията за битка срещу официалната българска кандидатура.

“По всичко личи, че Албания е пряко замесена в процеса на избор на наследник на Бан Ки-Мун начело на ООН. Дипломатически източници потвърдиха пред “Вижън плюс”, че Албания наистина е била помолена да издигне номинацията на българката Кристалина Георгиева, настоящ еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси в ЕС, за генерален секретар на ООН. Официални източници от албанското външно министерство уточниха обаче, че Албания категорично не възнамерява да направи подобна номинация”, пише в материала.

Изданието припомня скорошните публикации за лансирането на Георгиева като евентуален участник в надпреварата за ООН от бившия шеф на Европейската комисия Жозе Барозу по време на сбирката на обществото “Билдерберг” в Дрезден на 9 юни.

“Основният проблем на Георгиева обаче е, че собствената ѝ родина България не подкрепя кандидатурата ѝ. Българското правителство обяви, че официалната номинация на България е Ирина Бокова, втори мандат председател на ЮНЕСКО”.

След отказа на премиера Борисов да номинира Георгиева, доскорошният шеф на ЕК – португалецът Барозу – пратил като посредник сънародника си Марио Давид, бивш португалски евродепутат, да влезе в контакт с правителствата на Албания и на Унгария в опит да осигури номинацията на Георгиева от някоя от двете държави.

Според албанския “Вижън плюс”, след отказа на официална Тирана да издигне Георгиева за шеф на ООН остава като вариант единствено Унгария, на която се възлагат надежди за номинирането на еврокомисарката.

Изданието припомня, че последната серия изслушвания на кандидати пред Общото събрание на ООН е насрочена за 10-ти юли.

Източник: Novinite.bg

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар