Тия ни взеха за мезе! Не знаели, че Гинка от Пазарджик купува ЧЕЗ

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев и вицепремиерът с ресор икономика Валери Симеонов признаха, че не са имали информация за продажбата на ЧЕЗ.

Докато Симеонов не видя нищо нередно, защото, по думите му, става въпрос за частна сделка, в която държавата няма как да се намеси, то Делян Добрев изрази тревога от сделката.

Нямахме никаква информация, че фирмата “Инерком” купува ЧЕЗ, коментира шефът на енергийната комисия Делян Добрев пред медиите в парламента.

На него дори първоначално му се сторила фалшива новина.

Добрев призна, че е останал изненадан от съобщението, след като няколко часа по-рано въпросът бе зададен от БСП по време на енергийната комисия и министър Теменужка Петкова заяви, че няма информация за процедурата по продажбата на ЕРП-то от чешката държава.

“Доколкото пишеше в медиите, тази фирма има 90 хил. активи и е на загуба от 11 хил. лв. за миналата година и изведнъж тази фирма купува за 300 млн. евро бизнеса на ЧЕЗ, оборот от 2 млрд. лева, половината абонати приблизително в България, една трета от мрежата.

Опасявам се доколко този нов купувач, ако това е истина, ще има капацитет да управлява един такъв бизнес”, коментира той. Добрев се надява КЗК и КЕВР да направят действително подробна проверка.

“Вие знаете, че ЕРП-та са последното звено в енергийната система. Проблеми в ЕРП-та са причинявали включително политически сътресения в страната”, припомни той. Той цитира информация на Валентин Николов от ГЕРБ, че вероятно и ДАНС ще провери купувача.

“Нямам представа каква е тая фирма, не съм я чувал, изненадваща новина, но това е пазар, колкото и крупна да е сделката, това е фактически сделка между два търговски субекта. Няма никакво основание държавата да се меси”, е мнението на вицепремиера с ресор икономика Валери Симеонов.

“Ако фирмата има някакви дългове, ДАНС може да се намеси, иначе какво може да направи, нищо, ще направи някаква проверка на собствениците”, допълни той. Според него е много по-интересен въпросът не за продажбата на дружеството, а защо държавата вече няма никакви дялове и не може да влияе върху подобни сделки.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар