Ти да видиш: Бивш шеф на врачанския затвор вече търка нара в тясна килия…

България, Затвори
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Корумпираният шеф във врачанския затвор Николай Кюпарски търка наровете в зандана във Враца.

Бившият директор на Керамичната фабрика е заключен в тясна килия на 17 юли, когато магистратите от ВКС окончателно са решили да лежи за извършените от него престъпления.

Информацията бе потвърдена от говорителя на окръжната прокуратура Камелия Трифонова.

Присъдата на Кюпарски е 4 години и половина, като от наказанието се приспада излежаният период в карцера и под домашен арест.

В момента той се ползва от привилегията да е изолиран от останалите пандизчии и очаква съвсем скоро администрацията на затвора да вземе решение и да го настани в пловдивския зандан.

Кюпарски бе осъден за корупция, изнудване и злоупотреба със служебно положение. Преди повече от година бившият затворник Георги Борисов също бе изправен пред Темида като съучастник в далаверите на шефа на възпитателната институция.

Експандизчията получи ефективна присъда от 3 години лишаване от свобода.

Припомняме, че през 2015 година Николай Кюпарски работил като старши инспектор и началник група социална дейност и възпитателна работа в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към затвора във Враца.

В това си качеството имал право да изготвя и внася становища в комисията за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа.

Полагайки общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си. Два работни дни се считат за три дни лишаване от свобода.

В началото на 2015 г., злоупотребявайки със служебното си положение и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов /бивш затворник, изтърпявал наказание в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ към затвора във Враца през 2010 г. и 2011 г./,

Кюпарски се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях сумата от 3 000 лева, за да предприеме действия за включване на затворника в работните групи, за да намали наказанието си чрез полагане на труд. Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на обвиняемия Георги Борисов чрез системата за бързи разплащания „Изи Пей“.

Борисов умишлено улеснил Кюпарски в това деяние, като провеждал разговори с близка на лишения от свобода и й предоставил трите си имена и ЕГН, за да се осъществи превода. На 24.04.2015 г. поисканите пари били преведени на името на Борисов, който ги изтеглил и предал на Кюпарски.

На 31.10.2015 г. на автогарата във Враца Кюпарски поискал от близък на друг лишен от свобода сумата от 1500 лева, отново за да изготви становище за започване на работа на затворника и за пускането му в отпуск.

Този път Кюпарски помолил свой близък да осъществи последващите контакти с близките на осъденият, да им предостави личните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде, като не го уведомил за действителното основание за плащането. На 08.11.2015 г. жена, с която осъденият живеел на семейни начала, е превела чрез „Изи Пей“ сумата от 3 000 лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал.

И двете деяния Кюпарски е извършил чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близките на осъдените лица, че ако не дадат исканите парични суми няма да изпраща затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск.

БЛИЦ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар