“Това наистина е решителен момент”: Байдън съобщи за нов израелски план за Газа

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел предлага нов план за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предадоха световните агенции и БТА. Той добави, че този повод за споразумение относно Газа не бива да се изпуска.

Байдън заяви, че предложението на Израел включва изтегляне на всички израелски военни от анклава за шест седмици, пълно прекратяване на огъня и освобождаване на всички заложници.

Байдън призова “Хамас” да приеме това споразумение.

Байдън допълни, че радикалното палестинско движение вече не е в състояние да извърши нова мащабна атака срещу Израел, и призова израелците и палестинското движение да постигнат споразумение за освобождаване на останалите заложници в замяна на удължаване на прекратяването на огъня.

“Това наистина е решителен момент”, каза Байдън, говорейки за триетапната сделка, която израелските представители са предложили на “Хамас”. “Израел направи своето предложение. “Хамас” казва, че иска прекратяване на огъня. Тази сделка е възможност да се докаже дали те наистина го мислят сериозно”, каза Байдън.

Израел започна войната си в Газа след нападението на “Хамас” на 7 октомври, при което бойците нахлуха в Южен Израел, убиха около 1200 души, предимно цивилни, и отвлякоха около 250 души. Израел казва, че около 100 заложници все още са в плен в Газа, заедно с телата на още около 30 души.

Байдън разказа, че първият етап на предложеното споразумение ще продължи шест седмици и ще включва “пълно и цялостно прекратяване на огъня”, изтегляне на израелските сили от всички населени места в Газа и освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни хора и ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници.

Американските заложници, които ще бъдат освободени на този етап, както и телата на убити заложници, ще бъдат върнати на семействата им. Хуманитарната помощ ще нарасне рязко през първия етап, като всеки ден в Газа ще бъдат допускани 600 камиона.

Втората фаза ще включва освобождаването на всички останали живи заложници, включително мъже войници, и израелските сили ще се изтеглят от Газа.

“И докато “Хамас” изпълнява ангажиментите си, временното прекратяване на огъня ще се превърне, според формулировката в израелското предложение за прекратяване на огъня в “постоянно прекратяване на военните действия”,” каза Байдън.

Третият етап призовава за започване на мащабно възстановяване на Газа, на която ще са и нужни т десетилетия за това.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар