Тодор Кантарджиев: В Етрополе е регистрирана ку-трeска, много по-смъртоносна е от коронавируса

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
В Етрополе е регистрирана ку-трeска, каза в сутрешния блок на “Нова телевизия” директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той съобщи тази новина, за да подчертае, че при при тази болест смъртността е 10-12%, докато при новия коронавирус е 3% и няма нужда от паника.

Проф. Кантарджиев припомни, че при обикновен грип смъртността е 5%. Той допълни, че до момента няма открити препарати, които да лекуват специално коронавируса.

Той успокои, че новата зараза е опасна основно за възрастни хора и такива със слаба имунна система.
Ку-треската се предава основно от домашните животни, като причинителят се отделя, чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане.

При хората около 50% от болните показват клинична проява. Става въпрос за грипни симптоми – втрисане, повишена телесна температура (39-40’С), главоболие, мускулни болки и други.
Днес от Оперативния щаб за борба с коронавируса съобщиха, че в България няма регистриран случай. По този повод проф. Кантарджиев обяви, че са абсурдни твърденията, че такъв има, но не се съобщава за неговото съществуване.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар