Тодор Тагарев: Няма да изпращаме наши военни в Украйна

Тодор Тагарев: Няма да изпращаме наши военни в Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Поддържането на МиГ-вете ни струва десетки милиони. Има търг в момента и има две оферти за предоставяне на двигатели. Ще извадим от въоръжение тези самолети след много малък брой години и те няма да са нужни на никого. Други страни си дадоха старото въоръжение и получиха друго, или много сериозни компенсации. Ние пропуснахме тази възможност, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в “Защо, господин министър” по bTV. 

По думите му няма информация българските МиГ-ове да са търсени. “Полша и Словакия предоставиха техните самолети преди няколко месеца. Беше създадена тази авиационна коалиция от страни съюзници, които се обединиха около предоставянето на F-16. Украйна не проявява интерес към нашите МиГ-ове”, допълни Тагарев.

Той подчерта, че това по никакъв начин няма да забави модернизацията и въоръжаването на армията.

Тагарев коментира и помощта за Украйна и решението на Народното събрание. “Имаше случаи с решението от 9 декември, чиято първа точка е изпълнена. Тя казва какво точно да се даде. Седма точка е изпълнена до някаква степен, която говори за опресняване на боеприпаси. Не е изпълнена шеста точка, която казва да продължи да се оказва военнотехническа помощ на Украйна в зависимост от заявените потребности и нашите възможности”, добави военният министър.

Ние сме враг за Русия, част сме от НАТО, имаме най-големите гаранции за сигурност и отбрана, добави той.

Тагарев подчерта, че страната ни има такава възможност. “Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание, анализирайки изискванията на Украйна и на нашите възможности. Те са не само материална помощ, но и помощ в подготовка на украински военнослужещи, която ще се осъществява или на наша територия, или на територията на страна съюзник. Не става дума за въпрос за изпращане на наши военни в Украйна”, каза Тагарев.

“Това, което смятам да направя е да се запозная с наследството е като изтегля някои документи, които вече са вкарани в Народното събрание. Например инвестиционната програма по две причини – едната е, че трябва да се запозная много задълбочено с тази с включените в нея проекти, втората причина е, че изненадващо малко и двете приложения в тази програма бяха засекретени. Това са проектите, които Министерството на отбраната възнамерява да осъществи до 2032 г., а стойността им е за милиарди”, заяви той.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар