Той все пак уточни, че “нямаме партньорство, ваксината не е призната от европейската регулация”.

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Бившaта американска посланичка в България Нанси Макълдауни ще съветва Камала Харис
Известна е с доклада за “недодялания” Бойко Борисов

Бившaта американска посланичка в България #НансиМакълдауни*, е избрана за Съветник по Националната Сигурност (National Security Advisor to the Vice President of the United States) на проекто-вице-президента на САЩ КамалаХарис.

Това е една от важните позиции в Щатската администрация, която подсигурява пряк съветник на вицето и директни грижи за 2та дама, съпруга на вице-президента на страната, тук на Макълдауни ще се наложи да обслужва съпруга на Харис.

Напомняме, че Нанси беше за по-малко от година в България (26 авг 2008 – 30 юли 2009), точно по време на смяната на администрациите на президента Буш и Обама. Номинацията за #посланик в България я заварва на поста зам.посланик в #Турция, а преди това тя е замествала посланика на САЩ в посолството в Азербайджан, работила е в американските посолства в Бон (Германия) и в Кайро (Египет), в състава на Делегацията на САЩ по време на преговорите за ограничаване на сратегическите въоръжения (Strategic Arms Reductions Talks) със Съветския съюз, провеждани в Женева (Швейцария).
При напускането на България Нанси Макълдауни бе наградена с почетен знак на м-во на отбраната „Свети Георги” I-ва ст.
Тя напусна #София, за да заеме важният пост на Директор на Дипломатическия Институт в Арлингтън, Вирджиния, където американските дипломати преминават специално обучение. Длъжността се равнява на Асистент Секретар на Държавата, от който се посочва (The Director of the Foreign Service Institute is equivalent in rank to an Assistant Secretary of State, and is appointed by the Secretary of State). Щата Вирджиния е известен и с главната квартира на ЦРУ в Ленгли.
Така Макълдауни застава, като най-високо издигналата се посланичка у нас, след приключване на мандата. Тя една от фаворитките на Демократите в САЩ.
Макълдауни е известна в България с обрисуването на Бойко Борисов. /виж по-долу целият текст на *** грамата от 2008/
+++

* Нанси Макълдауни е родена на 6 окт 1958 г. в Клиъруотър, Флорида, омъжена е за Тим Хейс (Tim Hayes) – пенсиониран пилот от военновъздушните сили на САЩ и има две дъщери – Джесика (Jessica) и Алиса (Alyssa).
След като завършва гимназия в Клиъруотър, Макълдауни взима бакалавърска степен от Ню Колидж, както и магистърска степен от Колумбия SIPA, така и от Националния университет по отбрана. Макълдауни изучава редица езици, вкл. френски, испански, руски и латински и е получила професионално обучение по арабски, азербайджански, немски и турски.
Дипломатическата й кариера започва през 1988 г. Била е директор по европейските въпроси в Националния съвет за сигурност към президента на САЩ. В състава на Делегацията на САЩ по време на преговорите за ограничаване на сратегическите въоръжения (Strategic Arms Reductions Talks) със Съветския съюз, провеждани в Женева (Швейцария).
В Държавния департамент тя е работила с екипа на заместник държавните секретари, във „фронт офиса” на Европейското бюро, в офиса по въпросите на европейската сигурност, както и в офиса по съветските въпроси.
В Пентагона, Нанси Макилдауни работи в офиса по руските, евразийските и източно-европейските въпроси, в рамките на офиса на военния министър.
*** През 2011 г. сайтът Биволъ, партньор на Wikileaks за България, публикува грама от американското посолство в България, посветена на Бойко Борисов Тя е от 2008 г. и е подписана от тогавашната посланичка Нанси Макълдауни https://www.balkanleaks.eu/en/08sofia672.html.
По това време Борисов е кмет на София, година преди парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ. Публикуваме пълния текст.
“Следващият български премиер
Резюме:
1. Почти сигурният следващ министър-председател на България е кметът на София Бойко Борисов. Недоиздялана и изменчива фигура, която слухове свързват с организираната престъпност, Борисов експлоатира копнежа на избирателите за силен лидер, който да преобърне усещането за провал, произтичащо от управлението на настоящия премиер Станишев и неговата блокирала трипартийна коалиция.
Демонстриращ липсата си на изтънченост и простотата си като свои отличителни достойнства, Борисов е най-хитрият и харизматичен играч на деня. Той много ясно и последователно култивира американско и европейско одобрение, за да подсили своята легитимност.
Използвайки това като наше предимство, ние можем да го насочваме, както и неговата партия ГЕРБ, към по-благонадеждни позиции с наближаването на парламентарните избори през следващата година. (край на резюмето)
2. Независимо че парламентарните избори са след девет месеца, столичният кмет Борисов е смятан за победител на тях. По популярност той изпреварва премиера Станишев с над 30 пункта, изравнявайки се с президента Първанов. Харизмата на Борисов, благоразположението на медиите към него и дискредитираните му политически съперници (и техните партии) изтласкаха напред 2-годишната му партия ГЕРБ. Въпреки че се самообяви за „новата десница“, ГЕРБ черпи сила от „невъобразимата“ личност на Борисов и неговата склонност към популизъм. Той привлича разочарованите и отчуждени избиратели и отляво, и отдясно и заедно с това може да разчита на голям дял от протестния вот срещу непопулярната коалиция, водена от социалистите.
Груба политическа сила
3. Умел политически играч, Борисов е находчив и с добри реакции независимо от простодушието си в известна степен. Чувствайки се по-удобно на българската, отколкото на международната сцена, той същевременно не е начинаещ и в игрите на по-голям терен. Той е напълно наясно с властта – реална и символична – и как трябва да я удържи и упражнява. Подценяването на неговия политически талант е грешка, която би струвала скъпо на съперниците му. Наричан „груба политическа сила“, с акцент върху всяка от трите думи, той взима решенията си инстинктивно. Той е повече тактик и „вътрешен играч“, отколкото стратег.
По повод проявяваната изменчивост в позициите му в контакти с нас представители на ГЕРБ казват, че може да бъде „нетърпелив“ и „всеки ден да си променя мнението“, дори когато е напълно фокусиран върху ясно определена цел.
Борисов има сенчесто минало – лични връзки с мафиотски босове от 90-те години, но отхвърля всякакво замесване в престъпна дейност. По времето, когато беше главен секретар на МВР, той лично ръководеше операции срещу наркодилъри, но нямаше арести на знакови фигури от организираната престъпност.
С наближаването на изборите въпросът за неговото минало вероятно ще се поставя все по-често, особено от изпадналата в безнадеждно състояние социалистическа партия, която възнамерява да проведе мощна негативна кампания с цел да я превърне в нещо като „референдум“ по отношение на Борисов.
Трамплинът София
4. Борисов непрекъснато се хвали с американските и европейските си връзки, включително с подкепата от дясноцентристката фондация „Конрад Аденауер“, от фондациите „Ханс Зайдел“ и „Робер Шуман“, както и с личните си отношения с германския канцлер Ангела Меркел и Европейската народна партия.
В първата си среща с мен той акцентира, че българите не са свикнали да взимат самостоятелно решения и затова се нуждаят Вашингтон и Брюксел да казват на министър-председателя „какво трябва да направи“. Той добави, че когато ГЕРБ победи, смята да покани чужд експерт за всяко министерство, за да подпомага и контролира работата му.
Бидейки властен лидер, Борисов би доминирал всеки кабинет независимо от състава, който е подбрал.
5. Ние последователно приканвахме Борисов да сформира екипи, с които да обсъжда политиките по ключови въпроси като националната и енергийна сигурност, върховенството на закона, както и да определи хора, които да подготви за средните и по-високи позиции в управлението. Съмняваме се, че процесът по планирането е отишъл по-далеч от съставянето на списъци и провеждането на някои предварителни разговори, но предварителните сигнали съдържат известни обещания в това отношение.
ГЕРБ вече лансира като възможен финансов министър директорът в Световната банка Кристалина Георгиева, а за външен министър – евродепутата си Румяна Желева.
Борисов, който е майстор на подвеждането и преструвките, понякога намеква, че може да не поеме премиерския пост и да го предложи на някой друг. Това поражда спекулации, че неговата цел е президентският пост – маневра, която ще подсили образа му на национален обединител.
Жокерите: Русия, Атака
6. Независимо от проевропейското му говорене, вътрешни източници твърдят, че Борисов е по-скоро „скрит коз“ по отношение на Русия. Той е близък на директора на „Лукойл“ в България Валентин Златев, за когото се твърди, че е спонсор на ГЕРБ с пари в брой. (Диверсифицирайки залозите, Златев е също и голям финансов покровител на БСП.)
Борисов следи внимателно нагласите на избирателите. Поръчани от ГЕРБ сондажи показват, че 64% от евентуалните гласоподаватели на ГЕРБ и 67% от българите изобщо подкрепят близките отношения с Русия.
ГЕРБ се опитва да отдалечи недоволния електорат от крайните радикални формации, особено „Атака“.
Твърди се, че заради данните от проучванията Борисов е казал на екипа си, че „от време на време“ ще прави проруски изказвания и ще стои настрани от дебата „Русия срещу НАТО“, за да се чувства електоратът щастлив.
7. Борисов може би е готов да се откаже от дясноцентристките си позиции при определени обстоятелства. ГЕРБ на няколко пъти флиртуват с „Атака“ например, участвайки с тях в общи акции и говорейки добре за лидера им Волен Сидеров. Борисов ни уверява, че прави това само за да запази популисткия си „кредит“, че никога няма да сформира коалиция с тях и че по-скоро ще мине в опозиция, отколкото да направи това.

Но ако ГЕРБ се изправи пред необходимостта от коалиция с БСП или партията на етническите турци ДПС, има голяма вероятност Борисов да започне да манипулира всички партии в своя изгода.

8. Една от устойчивите черти на Борисов е неговата нужда от чуждестранно утвърждение. Той се стреми към контакти със САЩ най-вече за да демонстрира отношенията си с американски политици

и органи на реда. Очакваната победа на доминираната от неговата личност ГЕРБ на предстоящите избори илюстрира политическата незрялост все още в България и продължаващата вяра в „спасителя“, който бързо ще реши проблемите.
Нуждата на Борисов от нашата благословия и неговото свръхего са силни инструменти, които можем да използваме в посока превръщането му в сполучлив национален лидер. Неговата суета и нуждата му от утвърждение могат да са лост, с който да тласкаме него и партията му към модерна политическа формация, която естествено да изглежда реалният партньор САЩ. Но при всички случаи, ако Борисов победи, това би означавало продължителна работа.
Макълдауни”

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар