Кирил Лена

Той ли е човекът, който пуска пиците с кристали в Министерския съвет

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният секретар на Министерски съвет по време на управлението на Кирил Петков – Красимир Божанов, е отговарял за пропускателния режим в сградата и е бил ангажиран със задачата да допуска съмнителния лица и съмнителни доставки в късните часове на денонощието. Това твърдят в сигнал до ПИК източници от Министерски съвет.

Ето какво още пише в сигнала до ПИК:

Наскоро излезе новината, че напускащият министър-председател Кирил Петков щял да събира администрацията на Министерския съвет за прощално парти. Прекрасно и трогателно. Само че като напускаш, Киро, може да си вземеш с теб и Краси. Хубаво е да си оберете и калинките от първия ред, ръкопляскали на вашето некадърно представление.

А кой всъщност е Краси?

Краси е Красимир Божанов, главен секретар на МС. Това е най-висшата длъжност в държавната администрация – №1 в Класификатора на длъжностите в администрацията. Може би си спомняте как преди време Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването, изнесе данни, че тогавашният главен секретар на МС Веселин Даков се е „прередил“ за трансплантация за орган? Тогава той каза, че злоупотребата е извършена от най-висшата длъжност в администрацията. Е, прав беше – най-висшата е.

След като предишният главен секретар по горепосочената причина е набързо отстранен, изгрява звездата на Красимир Божанов. Самото му идване в МС през 2015 г. – 2016 г. /доведен от Калина Константинова, сега вицепремиер, тогава съветник ва вицепремиера Румяна Бъчварова/ става с временно преназначаване от Министерство на външните работи в Министерски съвет /т. нар. временна мобилност/ – възможност, която съществува в Закона за държавния служител, съобразно която служител може да премине временно – максимално до 4 години в друга администрация и след това да се върне отново там, откъдето е дошъл. Красимир Божанов използва именно тази възможност, защото ползва ведомствено жилище в Министерство на външните работи и ако го напусне – губи и ведомственото жилище.

Така, оставайки формално свързан с Министерството на външните работи, запазва и жилището, което, както може да се досетите, е на символичен наем. Но за това – по късно. Божанов „каца“ директно на длъжността директор на дирекция „Модернизация на администрацията“ – ключово звено в държавната структура. Разбира се – без конкурс.

След като изтичат четирите години „временно“ преместване, Божанов би следвало да се върне в МВНР. Или да се премести за постоянно в МС. Бил е вече преместен за максималния срок. Но първото не му се нрави – там му е тясно, а ако остане за постоянно в МС – ще загуби ведомственото жилище. И тогава прави „гениалната“ стъпка, която по същество си е заобикаляне на закона – „връща“ се в МВНР за един ден, след което отново е преместен за нови четири години в МС. Занулява брояча, така да се каже. Като кола нов внос в Дупнишка автокъща.

При идването на Стефан Янев като министър-председател в служебния кабинет и поради скандалите около предишния главен секретар, Божанов е назначен за и.д. главен секретар. След което, при Кирил Петков, Божанов някак си става титуляр на длъжността, заобикаляйки с процедурни хватки задължителния конкурс, запазвайки си обаче правото да се върне на предишната си длъжност – директор на дирекция Модернизация на администрацията. Или казано по друг начин, ако по някаква причина Божанов напусне длъжността главен секретар – ще трябва да бъде възстановен на длъжността директор. Ако напусне длъжността директор – ще отиде в МВНР. Нещо като матрьошка от длъжности, чийто резултат е това, че фактически махането му от една длъжност да доведе до назначаването му на друга, като напускането от държавната администрация е практически невъзможно.

Междувременно, използвайки позицията си, Красимир Божанов успява да уреди жената до себе си на доста висок пост в Министерство на отбраната. Заплатата на главния секретар на МС е над 5000 лв. и тук отново се връщаме на ведомственото жилище – семейството му ползва ведомствено жилище в София с площ от 120 квадратни метра за наем от 200 лв. още от 2012 г. Това е същото ведомствено жилище, заради което Красимир не е скъсал връзката си с МВНР. Така поне е декларирал в имуществената си декларация пред КПКОНПИ. Явно двама държавни служители на най-висшите държавни длъжности не могат да си позволят закупуване на жилище или свободен наем….

Ще се въздържим да коментираме професионалните качества на Красимир Божанов, тъй като те са добре известни на администрацията и то в негативен контекст. Длъжността, която заема Божанов го прави пряко отговорен за редица основни процеси в МС.

Би било интересно да даде показания пред съответните органи за действията си и разпорежданията, които е изпълнявал за някои притеснителни факти по времето на Кирил Петковото правителство:

Пропускателния режим в сградата на МС – влизат ли доставчици на екзотични пици с кристали или съмнителни младежи и девойки? Главният секретар отговаря за пропускателния режим.

Има ли сключени граждански договори и какви са платените суми по тях със знайни и незнайни съветници в Министерски съвет – може би са вече близо 100, в нарушение на всякакви процедури и заобикаляне на закона. Главният секретар отговаря за финансите на администрацията на МС.

Разходи за екзотични прищевки – малини, къпини, странни шейкове и как се прикриват плащанията за тях. Отново негова отговорност.

Как се плаща и защо е нает майстор готвач, който да приготвя в специално пригодено помещение храна за Киро и компания? Правят ли се абсурдни ремонти в сградата на МС за да се пригоди помещение за това? Главният секретар отговаря за сградния фонд.

Какви и чии близки и роднини са назначени и преназначени в администрацията на МС и дали са спазени законовите изисквания? Главният секретар отговаря за организиране и провеждане на конкурси.
Всичко това е пряка отговорност на главния секретар и без негов подпис не може да стане.

Очаквайте продължение с конкретни подробности по всяка точка, както и още нарушения. Най-добре на изпроводяк ПростоКиро да си вземе ПростоКраси.

Или последният ще предаде първият, както често е правил досега, за да си спаси кожата.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар