Токио ускорява търговското споразумение с ЕС – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Японският премиер Шиндзо Абе обеща да ускори процеса на подготовка за подписване на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Ръководителят на японското правителство заяви това по време на посещение в град Кобе, където посети Центъра за регенеративна медицина. “Тази инициатива ще помогне да се разшири свободната и лоялна зона за търговия по целия свят и имам намерение да положа всички усилия, за да се ускори заключителният етап на преговори с оглед подписването на окончателното споразумение”, заяви министър-председателят, цитиран от агенция “Киодо”, предаде БГНЕС.

Тази седмица японският министър на външните работи Фумио Кишида проведе телефонен разговор с еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом. Страните обсъдиха подготовката за разговори между Токио и Брюксел по време на срещата на върха на Г-20 през юли. Япония и ЕС в продължение на няколко години преговарят за споразумение за свободна търговия.

Параметрите за договора бяха постигнати в белгийската столица през 2011 г. Първият кръг от преговорите се проведе през април 2013 г. Токио най-силно се интересува от премахването на високите вносни мита за японски автомобили (10%) и електронни продукти (14%). Интерес обаче има и Брюксел. Според експерти, при влизане в сила на този документ, износът на европейски стоки към Страната на изгряващото слънце ще се увеличи с около 30%. Страните от ЕС имат полза от премахването на митата върху европейския износ за Япония на продукти, сред които са най-вече сирене, вино и тестени изделия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар