Токсични метали, открити в тампоните заплашват здравето на жените – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проучване, проведено от Университета на Калифорния, е констатирало наличие на арсен, олово и други токсични метали в определени марки тампони, които се предлагат на пазара в САЩ и в някои страни от Европа.

Авторите на изследването са анализирали 14 марки и са открили концентрация на няколко токсични метала, се посочва в проучването.

CBS News отбелязва, че учените са имали за задача да открият арсен, барий, калций, кадмий, кобалт, хром, мед, желязо, манган, живак, никел, олово, селен, стронций, ванадий и цинк в тампоните. И са ги открили.

Резултатите относно нивата на метал варират в зависимост от това дали тампоните се продават в САЩ, Обединеното кралство или в Европейския съюз, дали са екологични и дали се продават по супермаркетите, посочва друг материал на Скай нюз.

Според анализите органичните тампони имат най-високи нива на арсен, докато неорганичните съдържат повече олово. Авторите на изследването обаче не споменат кои конкретни марки са били обект на тестовете им.

Металите могат да попаднат в тампоните по няколко начина: памукът може да абсорбира замърсена вода, въздух или почва. Освен това производителите могат умишлено да ги добавят като част от производствения процес.

Изследователите, ръководени от д-р Джени Шиърстън, подчертават, че са необходими повече изследвания, за да се определи дали металите се просмукват през тампоните, което би било особено тревожно, като се има предвид, че кожата на вагината е по-пропусклива от тази на други части на тялото.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар