ТОКУ ЩО от РУСИЯ: Няма да признаем разследването за Новичок. Лондон, ще съжалявате!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Hа специално заседание на Съвета за сигрност на ООН Русия обвини Великобритания, че е измислила “фалшива история” около покушението над Сергей Скрипал и “си играе с огъня, за което ще съжалява”.

В същото време руският посланик в Лондон заяви в четвъртък, че страната му вероятно няма да признае резултатите от независимото разследване на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Постоянният представител в ООН Василий Небензя добави в Ню Йорк, че обвиненията срещу страната му са “ужасяващи и без основание”.

По думите му това е “пропагандна война” от страна на Великобритания, а главният аргумент на обвинението – за руския произход на използваното нервнопаралитично вещество – се разпаднал пред очите на всички.

Групата нервнопаралитични вещества “Новичок” не е запазена марка на Русия и е разработвана от много други държави, добави Небензя.

“Това е някакъв театър на абсурда! Не можахте ли да измислите по-добра фалшива история?”, запита той, размахвайки копие на първоначалния британски доклад за покушението срещу двойния агент в град Солсбъри на 4 март.

Небензя попита още по каква логика Русия би искала да елиминира някого със сложен, “опасен и особено публичен” метод, сякаш излязъл от сценариите на телевизионния сериал “Убийства в Мидсамър”.

Същата теза и тон поддържаше и руският посланик във Великобритания на днешната пресконференция. “Цялата история за “Новичок” започна в САЩ през 90-те години.

Тя няма нищо общо с Русия. Никога не сме го произвеждали, никога не сме притежавали “Новичок”. Това е творение на някои други държави и други учени”, заяви Александър Яковенко.

Той обясни още, че “мнозинството от световната общност” не подкрепя обвиненията срещу Русия, отправяни от Великобритания, НАТО и ЕС. Аргументите му са, че на вчерашното гласуване в управителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) са се въздържали 17 държави от Латинска Америка, Африка и Азия.

При гласуване на руското искане Москва да бъде допусната до разследването на международния надзорник за този тип оръжия 15 страни гласуваха “против”, 6 подкрепиха руснаците, но останалите не заеха страната на Русия, включително защото това противоречи на правилника на OPCW.

Яковенко заяви още, че страната му ще признае изводите на експертите, “но те трябва да бъдат потвърдени от международната общност – искаме да видим кои са били експертите, искаме международен екип, искаме прозрачност”.

“Разбира се, щяхме да сме щастливи да има руснаци там, защото ще задаваме правилните въпроси. Но ще сме доволни и ако има други държави, а не само НАТО и ЕС – например Индия, Китай, Латинска Америка, Африка… Така че да има прозрачна, а не закрита група.”

Разследването на OPCW е независимо

Настояването продължи, въпреки, че в сряда вечерта генералният директор на OPCW изрично заяви: “Техническият екип се предвожда и е съставен от специалисти на организацията с висока квалификация. Следваки стандартната практика, Секретариатът не разкрива самоличността им или подробности за планирането на мисията пред държавите членки, освен пред страната домакин на техническия екип.”

В изявлението на Ахмет Юзюмджу се разяснява, че пробите във Великобритания – от заразените места и от тримата пострадали от контакта с веществото – са взети независимо от местните разследващи органи и ще се анализират в две лаборатории. Страните членки на организацията не са информирани кои са тези лаборатории, подбрани от Секретариата съгласно процедурите.

“След като получи резултатите от анализите, Секретариатът ще изработи доклад и ще предаде копие на Обединеното кралство. Той ще отразява заключенията на тези лаборатории, а достъпът на останалите страни до доклада ще стане със съгласието на Великобритания предвид Анекса за поверителност към Конвенцията, политиката на организацията за поверителност и наложилата се практика от други визити за техническа помощ. Обединеното кралство вече заяви желание за максимално възможна прозрачност и предаване на доклада на останалите страни членки.”

Накрая, Юзюмджу изрично подчертава, че “никоя страна член не участва в техническата работа, извършвана от Секретариата”.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар