Токът за бизнеса е най-скъп на Балканите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-скъп токът в Европа утре ще е в Сърбия – 203,74 евро за мегаватчас, показват данните на платформата energylive при затварянето преди малко на европейските енергийни борси в сегмента „ден напред“. Сделките са на база утрешен ден на доставка /11 ноември/, отбелязва БТА. Потребителите в Румъния ще плащат по 202,02 евро за мегаватчас.

Сметките за ток във всички столици на ЕС са се увеличили с 18%, а за газ - с 34%

Българската независима енергийна борса (наравно с Гърция) се нарежда на едно от челните места по цена на електроенергията с ден за доставка за утре с 201,74 евро /394,57 лева/ за мегаватчас. У нас се наблюдава с 4,7 процента по-висока стойност в сравнение с вчерашното затваряне на борсата. За последните пет дни сегмента „ден напред“ в страната ни токът е най-скъп с доставка за утре. В сегмента „в рамките на деня“ среднопретеглената цена с ден за доставка за днес, 10 ноември, пък е 416,12 лева за мегаватчас.

Въпреки увеличението с 3,1 процента спрямо вчерашното затваряне, най-евтиният ток утре ще е отново в Полша – 124,04 евро за мегаватчас. На следващо място се нарежда Нидерландия с 182,38 евро за мегаватчас. На тази борса цената за утре се повишава с 3,4 на сто спрямо днешната. Борсите в Испания и Португалия затвориха днес със спад от 8,1 процента и потребителите в тези страни ще плащат утре по 183,21 евро за мегаватчас. Това е и най-голямото ценово понижение сред европейските борси. Най-силно поскъпване е отчетено на общата борса за Германия и Люксембург – с 8 на сто до 190,43 евро за мегаватчас.


Източник: Еnergylive

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар