Тол системата едва се самоиздържа, за година има над 200 000 необработени нарушения за 70 млн.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Идеята на тол системата беше 50% от приходите да отиват за рехабилитация на пътна инфраструктура, а другите 50% да отиват за строителство на такава. Бяха отделени огромни средства, които бяха оправдани с бъдещи огромни приходи. А в момента тол системата не надхвърля собствената си издръжка.

Това каза на пресконференция служебният зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, предаде репортер на Novini.bg.

За 2019 г., събирайки от една позиция, само от електронни винетки, сме събрали 392 млн. лева. За 2020 г., вече от три позиции, сме събрали с 600 000 лева по-малко. През 2021 г до май месец сме събрали със 185 млн. лева по-малко, 205 млн. лева спрямо прихода от 2019 г. До края на тази година трябва да съберем 185 млн. лева, за да стигнем нулата и тази система да се самоиздържа, заяви Христов.

Той отбеляза, че след проверка от 212 камери до 3 тона и половина функционират между 30 и 70 камери. Контролни точки – 117 за над 3 тона и половина. От тях реално функционират между 10 – 30 броя. Причината е, че изпълнителят е трябвало да разработи софтуер, който да се самообучава и да обработва тези контролни точки. В случая той не се прави и те се обработват ръчно, съответно хората не смогват да обработят всички данни от тол системата и тези камери не функционират в пълен размер, каза зам.-регионалният министър.

Нещо скандално, на което се натъкнахме, е, че центровете за данни и контролните точки са на приблизителна стойност 100 млн. лева, а нямат застраховка. Необработените нарушения за година назад са около 200 000, на приблизителна стойност 70 млн. лева. Толкова сме загубили през последната година от тол управлението от необработени нарушения. Това не е нормално, това не е нормално функционираща структура, обяви Захари Христов.

Трябва да се извършат допълнителни проверки дали Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) има резервни части да поддържа тол системата. В процеса на договора за изграждане са възникнали и нови 27 договора, които са на стойност над 100 хиляди лева. Следва да се обърне много сериозно внимание на тол управленето, защото няма звено, което да контролира изпълнението на всички тези договори, заяви зам.-регионалният министър.

Той обърна внимание, че АПИ има договор с национални доставчици на услуги, които от името на АПИ събират всички тези такси. От едната страна аз като гражданин плащам два пъти една винетка, националният доставчик на услуги приема тези две плащания. АПИ възстановява на гражданина едното плащане, но националният доставчик на услуги фактурира и двете плащания и си получава комисионната за тях – до 7% на всяко плащане. С транспортните фирми и тежкотоварните камиони е същото положението. Те ползват 50% отстъпка. Камионите, които са на алтернативно гориво, им се плащат 50% от направените разходи в тол системата, т.е. за тол карти и джипиес устройства. Една фирма предплащайки 1 милион лева за хикс на брой камиони, 500 хиляди лева са използвали и другите 500 хиляди АПИ ще им възстанови. Националният доставчик на услуги получава своята комисионна на база на този 1 млн. Следователно няма връзка между АПИ и националните доставчици на услуги и тези плащания минават безконтролно. Тук става въпрос за милиони загуби, обясни Христов.

Той коментира и втория договор, който е за мониторинг и поддръжка на тол системата.

Там се натъкнахме на следното. Възложителят в лицето на АПИ е длъжен да предоставя резервни части. Договорът е за пет години на стойност 141 милиона, което като изчислихме прави около 2 милиона на месец, които АПИ плаща на „Капш“ и се оказа, че ги плаща единствено за софтуерна поддръжка. Физическата поддържка, резервните части по тол системата са абсолютен ангажимент на АПИ. Трябва да се извършват допълнителни проверки въобще има ли резервни части АПИ да поддържа тол системата или отново този въпрос е оставен нерешен, каза зам.-министърът.

Въпросите защо приходите са такива са към предишното правителство. Ние имаме за задача да подобрим приходите, да стегнем системата, за да работи в нормален темп, коментира Христов.

Елиминирана е оптика на повечето ГКПП-та, с което те губят свързаност с тол системата и ползват услугите на мобилен мрежов оператор, който не може да се сравнява като сигурност с оптичния кабел. Има и договор, който е за разширяване на информационната достъпност и интеграция с партньорските правоприлагащи институции в България МВР, НАП и Агенция „Митници“. Липсва налична информация кой официално ръководи този договор, каква кореспонденция е водена, изпълнен ли е договорът. Успяхме да разберем, че е на стойност 1.4 млн. и трябва да бъде завършен за четиридесет дни. Което е само по себе си притеснително, заяви Захари Христов.

Световната банка, когато проектира и изгражда тол системата, дава своето становище, че за да бъде печеливша тол системата и за да доведе до резултатите, които искаме, трябва да бъде в обхват поне 16 хиляди километра. Ние с постановление на Министерски съвет през 2019 година намаляваме обхвата на 3115 км и три пъти намаляваме цените на тол таксите. В становище на Световната банка се казва, че цялата тол система трябва да бъде от край до край с оптична свързаност. А с едно становище на български консултанти са елиминирани 200 км оптика на повечето гранично-пропускателни пунктове, с което те губят оптичната свързаност с тол системата и ползват услугите на мобилен мрежов оператор, който не може да се сравнява като сигурност с оптичния кабел, добави зам.-регионалният министър.

Един от основните проблеми на тол системата е политическорто решение за таксовата политика, посочи служебният зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Тодор Анастасов. Този, който основно разрушава пътищата – камионите, не плаща достатъчно за тях. От това страдат всички. Трябва да има някаква справедливост, да се направи така, че да възтържествува справедливостта. Системата трябва да се промени така, че таксуването да стане адекватно, подчерта Анастасов.

Източник: epicenter.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар