Днес повдигат нови обвинения срещу Тръмп

Томас Брук: Брюкселският либерален елит трепери от Тръмп 2. И така трябва да бъде

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обещанието на Тръмп да насърчи „истинския икономически национализъм“, като наложи универсални търговски мита, накара представителите на ЕС да се разтреперят

Европейският либерален естаблишмънт в Брюксел е ужасен от завръщането на власт на бившия американски президент Доналд Тръмп на президентските избори догодина, опасявайки се от повторение на търговските конфликти, които създадоха значително трансатлантическо напрежение по време на първия му мандат.Търговските шефове във фактическата столица на ЕС /Брюксел/ страдат от ретроспекции, след като Тръмп наскоро лансира идеята за връщане към протекционизма на САЩ, за който той така шумно агитираше през 2016 г., когато се опита да възстанови индустриализацията, изоставено от глобализацията.


Митата върху стоманата и алуминия бяха наложени не само на възприемани противници като Китай, но и на съседите Мексико и Канада, както и на съюзническите европейски партньори. Някои биха казали, че това беше дългоочаквано за Европейския съюз, който въпреки публичния си ангажимент за свободна търговия от известно време практикува протекционизъм, особено по отношение на селскостопанската си политика.

„Това е в съзнанието на всички: Какво ще стане, ако изборите се развият по погрешен начин?“, заяви наскоро пред Politico един анонимен дипломат от ЕС, докато адвокат по корпоративна търговия в ЕС заяви, че служителите на ЕС са „уплашени“ от завръщането на Тръмп.

Въпреки продължаващите си проблеми със закона бившият президент продължава да бъде основен претендент за номинацията на републиканците за президентските избори през следващата година. Според последното социологическо проучване, поръчано от Wall Street Journal, 59% от републиканските избиратели го посочват като свой първи избор, а губернаторът на Флорида Рон Де Сантис е на второ място с едва 13%.

В същото проучване американските избиратели предпочитат Тръмп пред Байдън с 40 на 39 процента при отчитане на второстепенните партии, но в пряк сблъсък двамата са с равен брой гласове – по 46 процента.

Тръмп настоява за следващия си икономически план да бъде наложена „универсална базова тарифа“ върху почти целия внос в САЩ.
„Мисля, че трябва да имаме пръстен около яката (на американската икономика)“, каза Тръмп, когато разкри плана в интервю за Fox Business миналия месец. Десетпроцентната тарифа ще се прилага „автоматично“ за всички държави и може да бъде увеличена или намалена в зависимост от нейната ефективност и последиците за световния пазар.

„Когато компаниите идват и изхвърлят продуктите си в Съединените щати, те трябва да плащат автоматично, да речем, 10-процентен данък. Аз наистина харесвам 10-те процента за всички“, обясни той.

Тръмп доразви идеята в писмо до Wall Street Journal, публикувано миналата седмица, в което защитава митата, наложени по време на първия му престой в Белия дом, и се определя като защитник на „истинския икономически национализъм“.

„Сега чужденците притежават 16,75 трилиона долара повече от нашата икономика, отколкото ние притежаваме от тяхната. Страната ни е ограбена“, пише Тръмп.

„Най-добрият начин да спрем този кръвоизлив на жизнената сила на Америка е проста, но мощна тарифа за повечето чуждестранни продукти, като тази, която беше основният източник на държавни приходи през по-голямата част от американската история и която изгради тази страна като производствена сила на света“, добави той.

Лесно е да се разбере защо еврократите биха се притеснили от мисълта за връщане към годините на Тръмп, и то не само заради потенциала за увеличаване на търговските търкания. Бившият републикански президент беше твърд поддръжник на полското и унгарското консервативно правителство по време на първия си мандат, за ужас на Брюксел, и остана близък с унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Партията „Право и справедливост“ във Варшава и партията „Фидес“ на Орбан се смятат за авангард на европейското популистко движение срещу либералния истаблишмънт, доминиращ във фактическата столица на ЕС, а подкрепата на Тръмп за техния консерватизъм беше възприета от Европейската комисия като проблематична.

По време на президентската кампания през 2016 г. Тръмп описа Брюксел като „адска дупка“. Потенциалното му завръщане на поста, съчетано с колебание вдясно на изборите за Европейски парламент през следващата година, може да стане свидетел на адски огън, който да се изсипе върху трансатлантическия либерален елит, върнал се към обичайното при управлението на Байдън.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар