Тома Белев: Случаят със заменките ще бъде затворен. Въпросът е да не ни струва милиарди

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“България ще бъде осъдена, че не е изпълнила решението на ЕК. Без съмнение, защото сроковете не са изпълнени. Финансов иск срещу страната ще дойде в следващо производство.”

Това обясни по БНР Тома Белев, лесовъд, експерт в “Зелени закони”, бивш заместник-министър на околната среда и водите, а отскоро – съпредседател на Зелено движение, във връзка със заменените държавни гори.

Инициативата “Зелени закони” организира публичен дебат за законодателната уредба. Висшият адвокатски съвет вкарва темата в Конституционния съд и връща проблема в дневния ред.

Белев направи равносметка от правната възможност да замениш гора с цел комасация, създадена преди години – около 200 сделки, около 40 000 декара гори в атрактивни места – по Черноморието, около големите населени места и в планинските курорти, срещу разпръснати основно в Северна България маломерни горски имоти.

Още тогава беше ясно, че това ще бъде наказано, отбеляза Белев. По последни оценки на самата държава загубите са за около 90 милиона лева, изтъкна той.

Заменките между 2003 и 2007 година обаче все още не са оценени, уточни експертът.

През 2009 г. беше спряна възможността за замяна на гори и десетки висящи процедури са били прекратени.

До 2015 г. държавата се опитваше да обяснява как няма нищо лошо. 2015 г. беше поставен едногодишен срок помощта да бъде върната заедно с лихвите, отбеляза Белев. Невъзстановената помощ трябва да бъде внесена като санкция в бюджета на Европейския съюз, посочи той.

“Ориентировъчно говорим за няколкостотин милиона. Една магистрала “Хемус”, обобщи финансовите измерения на европейските санкции Белев.

“Ако не предприемем мерки, загубите за всички нас ще са големи. Случаят със заменките ще бъде затворен по един или друг начин. Важно е да го затворим по начин, който не струва на обществото милиарди.”

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар