Томислав Дончев: Бързам с Плана за възстановяване, но депутатите май го считат за неморално – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дни преди да изтече срокът, в който Европейската комисия очаква държавите членки да изпратят своите предложения по Плана за възстановяване и развитие, България все още няма тази готовност.  ГЕРБ обаче  решиха все пак да внесат проекта, по който работят от месеци.

На заседание на Бюджетната комисия вицепремиерът в оставка Томислав Дончев поиска разрешение от Народното събрание за задвижване на процедурата.

“Без санкция от Народното събрание не е редно, не е почтено, не е морално. Действията ми да внеса Плана прибързано биха могли да бъдат отчетени като политически саботаж или несъобразяване с волята на новото мнозинство”, смята той.

Без разрешение от депутатите, Брюксел може единствено да се произнесе дали планът отговаря на изискванията, но не и по същество.

“Аз утре – сряда, ще информирам колегите от Европейската комисия, че желаем официално да стартираме процедурата по предварителна проверка. След като бъде премината тази процедура, Планът би могъл да се внесе”, обясни Дончев.

Депутатите от другите партии настояха планът на ГЕРБ да бъде официално депозиран в парламента. За да се случи това,  БСП утре ще предложат решение на Народното събрание, което да упълномощи Дончев да действа.

Досега 17 държави-членки са представили своите планове в Брюксел.  Общият бюджет за подпомагане на държавите за справяне с последствията от пандемията общо е 750 млрд евро. България ще кандидатства по плана за финансиране за 12 млрд .лв.

Сроковете, които обяви вицепремиерът в оставка – между 2 и 3 седмици, ще отнеме на Европейската комисия, за да направи предварителна оценка на българския план. Най-малко 5 месеца пък ще отнеме, за да достигнат до страната ни първите средства по възстановителния план. Ако се стигне до изцяло нов, то той ще забави получаването на средства с най-малко 8 месеца, докато бъде одобрен от Брюксел.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар