„Топлофикация Перник“ с инвестиции в зелена енергия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За „Топлофикация Перник“ е от изключително значение осигуряването на надеждно, сигурно и екологично отопление на достъпна цена за крайните потребители. По този начин ние отговаряме на високите изисквания на клиентите на предоставяме комфорт и топлина в домовете им. Непрекъснато се грижим да подсигуряваме безопасната и надеждна експлоатация на съоръженията за производство на топлинна енергия и инвестираме в чисти горива за подобряване качеството на въздуха и околната среда в гр. Перник“

Това заяви инж. Чавдар Стойнев, изпълнителен директор на „Топлофикация Перник“. По думите му основната цел е предприятието да бъде изцяло модернизирано и да продължи да отговаря за високите европейски стандарти за работа.Инж. Чавдар Стойнев посочи, че енергийната трансформация на предприятието се осъществява чрез използването на природен газ и биогорива.


„За тази цел преди две години инвестирахме в три газови когенератора. Мащабният проект е почти изцяло завършен. Остават последни довършителни дейности и тестови изпитания на мощностите. По план газовите съоръжения трябва да бъдат включени в експлоатация още през отоплителен сезон 2022/2023 г.“ обясни инж. Стойнев. Като друга инвестиция за осигуряване на екологични отопление, директорът на „Топлофикация Перник“ открои тяхното намерение да използват биомасата при производството на енергия..

Изпълнителният директор на Топлофикация в Перник заяви, че са депозирали ново инвестиционно намерение за закупуване на още два газови когенератора.

„С допълнителните мощности ще имаме възможност в още по-скоро да намалим количеството използвани въглища. Инвестициите в газови когенератори са част от стратегията на предприятието за по-зелено производство на енергия чрез постепенно премахване на въглищата като гориво, което ще доведе до намаляване на въглеродните емисии.“ посочи инж. Стойнев.

Той обясни, че когенерационните мощности са съвременна и гъвкава алтернатива на класическите централизирани технологии за производството на енергия. С тях се позволява едновременно производство на електрическа и топлинна енергия, както и се позволява достигането на високи енергийни показатели при ниски загуби и бърза възвращаемост на вложените средства.

„Имаме още едно инвестиционно намерение за производство на топлинна и електрическа енергия от биогаз. В редица европейски страни този вид гориво се определя като възобновяем източник със значителен потенциал за производство на енергия“, отбеляза инж. Стойнев.

Той посочи, че използваната технология за получаване на топлинна и електрическа енергия от биогаз няма да емитира вредни вещества. Реализацията на всички тези проекти е част от енергийната трансформация на „Топлофикация Перник“.

 

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар