Топюристи: КС няма право да казва носи ли отговорност Петков! Защо допусна Царя и роднини по дело, Кирил – не

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Ако КС държи на това, че не се накърнява правното положение на Петков, то не биваше да казва в решението си, че трябва да си понесе отговорността. Това не е работа на КС и той няма право да се ангажира да носи или не отговорност Петков”, написа в коментар известният топадвокат Емилия Недева.

Нейната позиция се отнася до разликата между Конституционния съд като институция, тълкуваща основния закон и разликата с останалите съдилища, които се занимават с вменяването или не на отговорност. Казано елементарно – КС не бива да чалгизира, както де юре и де факто е сторил в решението си. Това дава сериозни шансове на Кирил Петков, ако пожелае, да спечели дело в Европейския съд по правата на човека. Трудно би могло да се докаже, че няма преднамереност към него, при такова доказано погазване на правните норми и прескачането на граници.

Още един мотив в тази посока дава винаги печелещият делата в Европейския съд топадвокат Михаил Екимджиев, който коментира недопускането на Кирил Петков до изслушване в Конституционния съд, което е правено по други казуси, което също говори за преднамереност. Той дава конкретен пример в интервю за dir.bg: „“само за сравнение, през 1998 г. по първото дело, свързано с царските имоти, са били поканени да участват в процедурата пред КС не само Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза, но още шестима души, които дори не са български граждани, а благородници, живеещи по целия свят“.

Наталия Каменова

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар