Топ инфекционист: Оптимист съм, че COVID-19 скоро ще се самоунищожи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Коронавирусът е мутирал така, че е доста опасен за човека. Оптимист съм, че той скоро ще се самоунищожи“. Това заяви проф. д-р Георги Попов в студиото на „Денят на живо“ по NOVA.

По думите му вероятно новият вариант Омикрон произлиза от африканските държави на юг от Сахара – Нигерия, Конго и Ботсвана. „В тези страни има възможност един вирус много дълго да престои и да създаде своите мутации и след това нов вариант. Омикрон много бързо заразява, мутира с частите на повърхността на клетката. В това е опасността от големия брой заразени“, смята той. Медикът поясни, че основният симптом е силната обща отпадналост.

Според него коронавирусът няма изразена сезонност, демографските характеристики са различни. Засегнати са хора от всички възрасти. „Този вирус е мутирал така, че е доста опасен за човека, но един ден и то скоро ще се самоунищожи“, подчерта медикът.

И допълни, че реакциите след поставяне на ваксина означават, че тя действа. „По-сериозната част са усложненията. Засега са доказани две такива – тромбози и миокардит„, категоричен е д-р Попов.

По темата с огнището менингит в столична детска градина инфекционистът разкри, че няма нищо страшно в менингита, а вероятно децата и учителите ще го изкарат безсимптомно. „Човек не трябва да се ваксинира когато има опасност от развиване на болестта. Има ваксина, но тя не се прилага повсеместно, а е препоръчителна. Лекува се с антибиотици“, сподели той.

По думите му менингитът протича в безсимптомна форма или като обикновена хрема при 80% от хората.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар