Джок Полфрийман

Топ съдия: Рискът за рецидив от Полфрийман е много нисък

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Джок Полфрийман има риск от рецидив, оценен на 12 точки. От личната си практика като наказателен съдия, това е много ниска оценка. Това заяви в сутрешния блок на bTV Емил Дечев от УС на Съюза на съдиите. Според него, когато има такава оценка, затворническата администрация често дава положителна характеристика за освобождаване.

 

Общественият резонанс в резултат на решението на съда Джок Полфрийман да бъде предсрочно освободен е огромен. Въпреки това бяха изречени доста големи неистини, които изкривяват обективните факти, свързани с делото„, смята той. Като пример посочи информацията, че съдебният състав от трима души е подписал решението с особено мнение, т.е единият от съдиите не е бил съгласен. По думите му всички са сложили своя подпис.

Относно недоволството, че съдебният състав е трябвало да се произнесе не с определение, а с решение, Дечев подчерта, че над 95% от всички подобни дела, които се разглеждат от апелативните съдилища в страната, приключват с определение.

Дечев изтъкна, че твърденията относно съдебния процес и информацията, че е бил на тъмно, също са неверни. По думите му са протекли три заседания, като на първото са присъствали журналисти, а втора инстанция обикновено не се гледа публично.

Съдийският състав е взел решение, според което молбата Полфрийман да бъде освободен е основателна. Това, че е условно предсрочно освободен, не означава отмяна на присъдата. Неговото наказание стои, като има изпитателен срок. Ако по време на този срок извърши престъпление, ще трябва да излежи оставащите от присъдата шест години и половина„, каза експертът.

В предаването на bTV „Тази сутрин“ гостува и Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман. Според него масовото обществено недоволство след предсрочното освобождаване не е изненада. Ангелов категорично отрече Българският хелзинкски комитет е изиграл основна роля за предсрочното освобождаване на Полфрийман.

Решението на българския съд да се стигне до УПО е 8 страници и детайлно изследва много въпроси. Българският хелзинкски комитет не е нито най-важният, нито най-основният въпрос там. Решението много детайлно поставя въпроса кога третираме един затворник като наказан, което е фундаментален проблем във всички тези определения на апелативните съдилища„, коментира Ангелов.

Той обясни, че клиентът му е щастлив и доволен от развитието на събитията.

Преди дни адвокат Ангелов сподели кадър от видео, на който се виждат три бягащи фигури. Вчера бащата на Андрей Монов – Христо Монов, заяви, че синът му не е запечатан в този клип, защото няма бели маратонки, каквито се виждат на стопкадъра.

В тези кадри, човекът, когото съм оградил с червено кръгче, е описан като част от групата приятели на жертвата. Той е гоненият – в негова защита Полфрийман тръгва да се намесва. В синьо е ограден Андрей Монов. Лицето на тази снимка е с якето, което е дадено после за експертиза, и установена експертизата, че има кръв от Андрей Монов„, посочи Ангелов.

Здравка Калайджиева – съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург в периода от 2008 до 2015 година, също взе отношение по случая. Пред БНР тя настоя, че случаят се яхва въз основа на силната обществена нагласа против предсрочното условно освобождаване на който и да е затворник:

„Дотам стигнахме, че хората са недоволни от обстановката в страната и смятат, че всички престъпници трябва да бъдат наказвани най-строго, без да си дават сметка, че целта на наказанието не е това. Целта на наказанието е да се поправи, доколкото е възможно, един нарушител на закона„.

За Калайджиева е разочарование, че Съдийската колегия на ВСС не изпълнява функцията си за защита авторитета на съдиите. За нея е силно смущаваща формулировката на Съдийската колегия, че с казуса „Полфрийман“ е нарушен балансът между правото и справедливостта:

„Какво е правото и какво е законността – трябва да решава единствено съдът. Той има последната дума и неговите решения трябва да се изпълняват. Ако имаме предвид обществените нагласи и общественото мнение, няма съдия, който трябва да се съобразява с общественото мнение – неговата работа не е такава. Той трябва да определи кое е законно и въз основа на доказателствата да постанови съдебния си акт“.

Съдията посочи, че ако се наложи Полфрийман да бъде върнат за продължаване на изтърпяването на наказанието, това ще се случи: „Имаме споразумения с различните държави. Ако се наложи той да бъде върнат, може да стане. Това е въпрос на искания и съдебно сътрудничество„.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар