ТОП 5 на 2019: Финтех иновациите в България

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Продължава поредицата обзорни материали “ТОП 5 на 2019”, в която този път ще си поговорим за мобилни разплащания и въобще финансови услуги, които вече можем да използваме и през мобилните си устройства. Технологичната 2019 г. в България беше изключително интересна заради навлизането на редица иновации и приложения в тази сфера. Тенденцията беше описана и в скорошно проучване на Mastercard, според което страната ни е лидер във възприемането на дигитални услуги за ежедневни нужди в Централна и Източна Европа.

Това е годината, в която самият аз за първи път използвах смартфона си, за да платя сметката си на касата в супермаркета, а темата за мобилните портфейли като че ли избухна с цял куп новини. Затова и в следващия материал ще ви разкажа за 5 от най-важните тенденции в мобилните разплащания, които се заформиха у нас през последните 12 месеца.

Apple Pay

Започвам с една от най-големите новини от юни 2019 г., когато в България официално стартира Apple Pay. Услугата първоначално не беше достъпна за клиентите на конвенционалните български банки, а само за тези с карти на дигиталните им алтернативи Revolut и Monese.

Тъкмо чрез Apple Pay на моя стар iPhone 6 успях за първи път да направя няколко разплащания с телефона си в супермаркета, в кафето и на други места, на които просто трябва да се предлага плащане с безконтактна карта.

Няколко месеца по-късно последва и phyre, който стана първият български мобилен портфейл, който поддържа плащания за iOS и Android потребители.

Днес за щастие все повече банки позволяват на клиентите си да използват своите карти в приложението за разплащания на Apple (Fibank, Unicredit Bulbank), а това от своя страна популяризира мобилните портфейли у нас сред доста широка и технологично информирана аудитория. Тук ще отбележа и повторното пускане на портфейла на А1 (A1 Wallet), който има функционалност и за Apple Pay.

A1 Wallet

Сигурността и поверителността на информацията са сред основните въпроси при този тип разплащания и добрата новина е, че са сериозно адресирани в ядрото на Apple Pay. Повечето портфейли работят с виртуална Mastercard, чиято услуга “Цифрово активиране” използва най-актуалните технологии за плащане – EMV чип, токенизация и криптография, за да гарантира сигурност на информацията на картодържателя. В случая трябва да знаете, че когато използвате кредитна или дебитна карта с Apple Pay, действителните числа на картата не се съхраняват нито на устройството, нито на сървърите на Apple. Вместо това се определя уникален номер на сметката на устройството, кодиран и съхраняван в елемента “Сигурност” на самото устройство. Всяка трансакция се оторизира с единичен, уникален, динамичен код за сигурност.

Garmin Pay

Garmin Pay @ nixanbal.com

В края на септември друга услуга за мобилни разплащания беше официално представена в България – Garmin Pay. Това е още един вид портфейл в мобилно устройство, само че този път в спортен смартчасовник.

Garmin Pay дебютира у нас за клиентите на Fibank, които имат издадена от тях дебитна или кредитна карта Mastercard. Тук също е използвана технологията за защита MDES.

Идентификация с биометрични данни

Удостоверяването на самоличността с биометрични данни е една от ключовите теми, които бяха засегнати в проведеното в 13 държави от Централна и Източна Европа проучване на Mastercard от 2019 г. Една от причините за значимостта й е влязлата в сила през септември евродиректива за отворено банкиране PSD2 за по-строго удостоверяване на идентичността. Тя изисква два или повече независими елемента, при което тъкмо биометрията изглежда като най-логичният допълнителен метод.

Проучването показва и готовност на българските потребители (57%) да използват биометрични данни като начин за удостоверение на самоличността си при разплащания.

Touch ID

Дистанционно откриване на банкови сметки

Приключвам селекцията тенденции в мобилните разплащания от българския пазар за 2019 г. с Evrotrust. Това е приложение за смартфони, което събира на едно място електронен подпис, електронна идентификация и възможност за официално връчване на документи онлайн пред държавни институции, мобилни оператори и банки. Евротръст е включен и в националния регистър на доставчици на удостоверителни услуги и е първият доставчик на удостоверителни услуги в Европа, който развива собствени технологични решения за установяване на частна електронна схема за идентификация и система за отдалечено предоставяне на квалифицирани удостоверителни услуги за защитена доставка на документи

Българската разработка предоставя възможност да се подписват документи от разстояние и дори да се откриват сметки без нужда от посещение на банков клон.

Дигиталните банки навлязоха в България

Една от най-значимите тенденции от българския финтех пазар през 2019 г. е навлизането на първите изцяло дигитални банки Revolut и Monese. Всъщност тъкмо чрез тях първоначално стартира и Apple Pay, а това сякаш стимулира традиционните банки да отговорят на потребителския интерес и също заработиха в посока иновации и нови технологии.

Revolut

Тук интересни данни от по-горе споменатото проучване на Mastercard сочат, че в България вече 58% от потребителите използват възможността за дигитално плащане на битови сметки, а 74% разполагат с приложения за мобилно банкиране на традиционни банки. В бъдеще над половината от запитаните българи казват, че биха обмислили да преминат изцяло към дигитална банка (59%), което означава, че през 2020-а и нататък тенденцията предстои да се засилва.

Източник: nixanbal.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар