Бойко Борисов България

Тотален крах! 14 пъти са намалели чуждестранните инвестиции за 10 години

България, Икономика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Една от най-големите работодателски организации волно или неволно категорично опровергава мита, че българската данъчна система работи в полза на чуждестранните инвестиции и изсветляването на икономиката.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП за периода от 2007-ма до 2017-та година, посочват в свой анализ от Българската стопанска камара.

Именно през 2007-ма година в България беше извършена данъчна реформа, като прогресивното облагане, действащо неизменно в почти целия развит свят, беше заменено от плоски данъци върху доходите и печалбата (корпоративният данък е намален до „безпрецедентните“ 10% през 2007-ма, а година по-късно същата ставка се въвежда и за данъка върху доходите на физическите лица – бел.ред).
Един от основните аргументи на тогавашната власт и на всички управляващите след това за запазване на плоския данък е именно привличането на инвестиции.
Сривът на преките чуждестранни инвестиции в последните години и очевидната липса на корелация с плоския данък не е новина, но полезното в случая е, че признанието идва от една от най-големите работодателски организации в страната – Българската стопанска камара. Те разкриват данните в свой анализ на чуждестранните инвестиции у нас в периода 2007-2017 г., разработен от експертен екип на организацията, който беше представен днес от ръководството и качен на официалния им сайт.
От 17,7 млрд. лв. през 2007-ма, ПЧИ падат на 1,8 млрд. лв. през 2017-та година, а като процент от БВП – от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г., показват данните на БСК.
„Вече дори средствата от емигрантите са повече от ПЧИ“, каза председателят БСК на Радосвет Радев при представянето, цитиран от пресцентъра на организацията. Радев добавя, че „е вярно, че корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, но това не е достатъчна предпоставка за привличане на външен ресурс“.
Зам.-председателят на БСК Камен Колев подчерта, че оптималното ниво на ПЧИ за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП.
Противно на повечето публични изявления по темата на представители на ГЕРБ, които защитават именно с аргумента за инвестициите сегашната данъчна система, според зам.-председателя на БСК Камен Колев „най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване“.
Анализът на БСК отчита още, че за първото полугодие на 2018 г. спрямо същия период на 2017 г. спадът на инвестициите се задълбочава и е 2 пъти (от 487.2 млн. евро на 246.2 млн. евро). „Сривът се дължи предимно на отрицателния поток на дяловия капитал в капитала и резервите на българските дружества“, пишат експертите на работодателската организация.
Другият основен аргумент на политиците и присъдружните им институти и експерти за защита на плоския данък в последните години е „изсветляването на икономиката“, което уж дължим на плоските данъци. Припомняме, че според друг анализ на същата Българска стопанска камара от миналата година „сивата икономика в България е нараснала значително между 2007 и 2016 г., като от укрити данъци държавата е изгубила 22.6 млрд. лв“.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар