Тошко Йорданов: С ДБ и “Изправи се! Мутри вън” приоритетите ни се припокриват, Слави иска резултати, а не власт

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ще реализираме тези неща, на които хората казаха „да“ на референдума през 2016 г. Отделно има други проблеми пред държавата, които трябва да бъдат решавани

 

В отговор на въпроса дали ИТН иска да управлява, Йорданов заяви: „Не е до искане, в случая има проблеми за решаване“.

 

“Ако се стигне дотам, ИТН ще представи своите кандидати за министри и премиер, но все още е рано за това и сега се говори наизуст”, каза Йорданов.

 

Според него „хората не гласуват за министър-председател и министри, те са служители, хора на работа, парламентът ги назначава.  това е сбъркано, те гласуват за парламент. Важен е парламентът, а не премиера. Това, което наблюдавахме като министърпредседателска република, е някаква извратена форма и нарушение на Конституцията, която беше наложена през последните години. Хората гласуват за програма, за промяна, а министерски съвет са изпълнители на политики“.

 

„Слави не е човек, който иска персонално власт, той е човек, който иска резултати. Министерски съвет ще бъдат внимателно подбрани изпълнители на политики”, каза Йорданов и допълни, че той няма желание да влиза в правителството.

 

Не може да става въпрос за сравнение между лидерът на ИТН и Бойко Борисов, смята Йорданов: „Слави Трифонов не може да го сравните с Борисов – единият е бил премиер, другият не. Слави не иска да казва: “Аз, аз, аз. Аз направих това и онова“. Според него, въпреки че и Слави общува основно чрез “Фейсбук”, не се крие от въпроси и е готов да отговаря за разлика от Борисов.

 

Йорданов не знае какво е намекнал Борисов в своето изказване за посещението на Учиндол със Слави, но заяви, че след като лидерът на ГЕРБ е станал кмет на София, те са му били опозиция и няма значение дали са имали преди това приятелски отношения.

 

По неговите думи в служебния кабинет има министри като тези на икономиката и финансите, които се справят добре, но дали ще бъдат част от правителство на “Има такъв народ”, все още е рано да се каже.

 

Евентуални партньори за съставяне на правителство на ИТН са т. нар. партии на протеста – “Демократична България” и “Изправи се! Мутри, вън!”, с които “има препокриване на приоритети, това са нещата, които хората искат”, заяви Йорданов, но в отговор на въпрос дали в името на сформирането на кабинет партията му ще отстъпи от искането си за въвеждане на мажоритарна избирателна система, беше категоричен, че “дебатът за мажоритарния вот трябваше да се проведе преди референдума през 2016 г., народът реши и трябва да се изпълни желанието на хората”.

 

“Има много варианти (за съставяне на правителство), трябва да минат изборите, всичко в момента е говорене напред и наизуст”, заяви политикът от ИТН.

 

“Има такъв народ” е за засилване на пряката демокрация. Законът за референдумите такъв, какъвто е, е отвратителен”, заяви Йорданов.

 

Неговата партия иска пряк избор на главния прокурор от хората, а също така избор на директорите на ОДМВР. Йорданов не смята, че подобна практика би довела до това хора като Ценко Чоков да станат шефове на МВР в Бяла Слатина, ако има законност.

 

В отговор на въпроса защо Слави Трифонов не иска да се яви на дебат с Бойко Борисов, Йорданов повтори тезата си, че “ГЕРБ са терористи на политическото поле”, “има сблъсък на идеи, които са известни на всички, а останалото е сеир”.

 

Що се отнася до поканата за дебат от страната на Васил Божков, политикът от ИТН заяви: “Той е в списъка по закона “Магнитски” това изчерпва всичко”. Йорданов е категоричен, че не знае за какъв разговор със Слави Трифонов говори Божков и трябва за това да бъде питан шоумена.

 

Все още е рано да се каже дали “Има такъв народ” ще подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат, каза политикът.

 

 

 

Източник: бТВ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар